Foto: EPA-EFE/Kirsty Wigglesworth / POOL

Nakon što je juče potvrđeno da je radnica koja radi u kuhinji i servira hranu u Predškolskoj ustanovi "Čika Jova Zmaj“ u Pirotu pozitivna na virus korona, Štab za vanredne situacije je doneo odluku da se vrtići zatvore do daljeg, pišu Južne vesti.

Iz Zavoda za javno zdravlje navode da su uzeti brisevi kod svih zaposlenih u kuhinji, kao i od onih sa kojima je zaražena servirka bila u kontaktu na radnom mestu, pišu Južne vesti.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da su odlučili da obustave rad, iako to nije naredba Zavoda, već da su uzeli u obzir epidemijski proces širenja virusa.

Odluku o ponovnom otvaranju vrtića donećemo u konsultaciji sa strukom – navode iz Štaba.

Inače, kako su saopštili iz Zavoda za javno zdravlje, bris kod zaposlene uzet je 29. maja, a 31. maja je stigao pozitivan rezultat, nakon čega su uzorkovani i ostali zaposleni.

Ona je zadnji put radila 22. maja, a prve simptome razvila 26. maja. Kako su zaposleni na radnom mestu nosili zaštitne maske i poštovali sve preventivne mere, mala je verovatnoća da se virus prenese na ostale zaposlene.

Međutim, zbog postojanja asimptomatskih oblika i virusonoštva koje se ne ispoljava simptomima, predlažemo da svi zaposleni koji su imali direktan kontakt sa potvrđenim slučajem prate svoje zdravstveno stanje – saopštili su iz Zavoda.

Oni su i odluku o tome da li će vrtići raditi ili ne prepustili Štabu, uz napomenu da je potrebno uzeti u obzir epidemijski proces širenja novog virusa, opštu osetljivost populacije na virus i nepostojanje kolektivnog imuniteta.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj da je zaposlenima u vrtićima potvrđen virus korona nakon što su ponovo počele da rade predškolske ustanove. Zbog zaražene triijažne sestre i vaspitačice zatvoreni su vrtići u Vlasotincu, a virus je potvrđen i kod vaspitačice u Prokuplju, kao i u Aleksincu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare