Rasim Ljajić u Urgentnom centru Foto:FoNet

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu protiv Snežane Radivojević, vršioca dužnosti direktora Zavoda za urgentnu medicinu Niš, i Dragana Stamenkovića, odgovornog vozača transporta u istom Zavodu.

Prijavom se terete za kršenje zakonskih propisa, prvenstveno člana 152. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije koji se odnosi na sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja.

Radivojević je ometala i sprečavala rad sindikata „Sloga“ u Zavodu za urgentnu medicinu Niš, namerno izostavljajući izdavanje rešenja o utvrđivanju reprezentativnosti Sindikata, dok je vozač Stamenković vršio pritisak na zaposlene da se isčlane iz Sindikata, dodaje se.

Navodi se i da je zahtev za utvrđivanje reprezentativnosti Sindikata „Sloga“ Zavod za urgentnu medicinu Niš podnet 18.09.2023. godine, a na sastanku održanom 06.10.2023. godine zaključeno je da Sindikat ispunjava uslove reprezentativnosti. Međutim, vršilac dužnosti direktora Zavoda za urgentnu medicinu Niš, Snežana Radivojević, obavestila je predsednika sindikata da iz ličnih razloga neće potpisati rešenje, piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

„Njeno postupanje da iz ‘ličnih razloga’ neće potpisati rešenje, nije samo pitanje pravde za članove Sindikata ‘Sloga’, već i odbrana osnovnih prava svih zaposlenih u Srbiji na slobodu udruživanja i sindikalnog delovanja. Takvo ponašanje ugrožava ne samo prava radnika već i pravnu državu i osnovne principe demokratskog društva“, ocenjuju iz Sloge.

Predrag Đurić, predsednik Sindikata, izražava nadu da će podnošenje krivične prijave poslužiti kao ozbiljan signal za poštovanje sindikalnih prava, te da će se odgovorni suočiti sa zakonskim posledicama zbog njihovog kršenja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Sloge.

BONUS VIDEO Radim tri posla da prehranim porodicu: Ispovest vozača Hitne pomoći

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar