Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Koeficijenti za vozače u zdravstvenom sektoru će biti povećani za 12,05 posto, počev od 1. oktobra 2023. godine, saopštio je danas sindikat "Sloga".

Taj kompromis postignut je, kako se dodaje u saopštenju, nakon intenzivnih pregovara predstavnika vozača Hitne pomoći i saniteta i sindikata „Sloga“ sa Vladom Srbije.

„Ovo povećanje, koje je kroz Uredbu upravo objavljeno u Službenom glasniku ima privremeni karakter: čeka se usvajanje nove Uredbe o koeficijentima, koja će obuhvatiti i ostale zaposlene u zdravstvu i očekuje se njena implementacija od 1. januara 2024. godine, kada će se koeficijenti dodatno uvećati za određene kategorije vozača, u zavisnosti od težine posla koji obavljaju“, piše u saopštenju.

Potpredsednik Udruženih sindikata „Sloga“ Predrag Đurić ocenio je da je taj dogovor značajan korak u rešavanju „višedecenijske nepravde prema vozačima“.

„Ovaj dogovor je izuzetno važan. Sa jedne strane, vozači će imati značajno povećanje plate, a sa druge, novom uredbom će biti prepoznati na pravi način, a oni koji obavljaju najteže poslove dobiće dodatna uvećanja“, kazao je Đurić.

On se zahvalio i predstavnicima Vlade na profesionalnom i konstruktivnom dijalogu oko rešavanja zahtava i naglasio da će sindikat „Sloga“ nastaviti sa pažljivim praćenjem implementacije svih dogovora da bi se prava zaposlenih u zdravstvenom sektoru poštovala.

Nakon protesta vozača sanitetskih vozila 4. septembra ispred zgrade Vlade, koji su organizovani pod okriljem sindikata „Sloga“, usledili su pregovori sa predstavnicima Vlade.

Glavni zahtevi vozača ticali su se zarada, radnih uslova, pravičnijeg obračuna dnevnica, kao i izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja u kontekstu prolaska sanitetskih vozila na crveno svetlo.

BONUS VIDEO – Protest vozača Hitne pomoći

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare