Dr Zlatan Elek Foto: KoSSev

"Trenutna epidemiološka situacija u Mitrovici je zabrinjavajuća, ali sa druge strane, što se tiče broja obolelih i širenja zaraze je stabilna. Nema mesta panici", ocenio je u razgovoru za KoSSev direktor KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek. Posle otvaranja PCR laboratorije, na Sever su stigle i prve vakcine, a uskoro se otvara i 80 novih mesta za centralni kiseonik.

U Kosovskoj Mitrovici se trenutno od kovida u mitrovičkim bolnicama u okviru KBC leči 146 pacijenata, navodi KoSSev.

Dva pacijenta su na respiratoru i 10 na mašinama sa visokim protokom kisonika, dok je ukupno 69 pacijenata na kiseoničnoj potpori.

Kako je bolnica opremljena sa ukupno 180 ležaja za pacijente obolele od kovida, još uvek ima kapaciteta i za nove bolesnike, a takođe, odvojeno je i 40 rezervnih ležajeva na fizijatriji u slučaju da to bude bilo potrebno narednih dana.

Pacijenti oboleli od kovida primaju se, pored infektivnog, u trijažnom centru i internističkoj klinici.

Posebno olakšanje i podrška za rad zdravstvenom osoblju u borbi protiv širenja kovida i pravovremenog lečenja onih koji su već oboleli, jeste nedavno otvaranje PCR laboratorije u okviru KBC, a u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje.

Sa dnevnim kapacitetom do 250 uzorkovanja, i time da se u toku istog dana kada se izvrši testiranje, dobije i rezultat, rad lekara je olakšan, ali i sigurnost da će pacijenti na vreme obaviti pregled i započeti lečenje.

„Istog dana kada se testirate, imate rezultate i istog dana te pacijente možete da smestite u bolnice bez mogućnosti da oni šire infekciju u gradu. U tome ja najveći značaj PCR laboratorije i njena korist za zdravstveni centar i KBC u Kosovskoj Mitrovici“, kaže Elek.

Stabilno snabdevanje

Uprkos ovako dugotrajnoj masovnoj epidemiji i tome da je u toku treći udarni talas, sa velikom potrošnjom kiseonika, lekova i zdravstvenog materijala, bolnica u Kosovskoj Mitrovici je sve vreme snabdevena potrebnim zdravstvenim materijalom i lekovima, uverava direktor KBC.

„Od prvog do ovog trećeg udarnog talasa, mi nikada nismo imali problema po pitanju snabdevenosti – što lekova, što u vezi sa zdravstvenim materijalom i opremom i kiseonikom. Sada kada ste ulazili kod nas, videli ste da smo postavili i nov rezervoar koji nam je omogućila Kancelarija za KiM i ministarstvo zdravlja, tako da tu imamo 10 tona i uskoro ćemo u ovoj zgradi internističkog bloka imati 80 mesta za centralni kiseonik“, navodi.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pacijenti oboleli od kovida bore se za udisaje vazduha. Njima je kiseonična potpora neophodna. U ovu bolnicu svakog dana stiže šleper sa bocama koje nose najveće blago za naše obolele sugrađane.

Sa otvaranjem novih mesta za centralni kiseonik na samoj klinici, šleper više neće morati da stiže svakog dana.

„Evo ja ovu priliku koristim da se zahvalim Kancelariji za KiM, resornom ministarstvu Vlade Republike Srbije što su nam omogućili da u svakom trenutku imamo dovoljnu količinu lekova, zaštitne opreme i kiseonika, tako da smo uspeli da ispratimo sve protokole“, dodao je Elek.

Pacijenti se leče po predviđenom protokolu srpskih zdravstvenih ustanova. Na snazi je 10 protokola o lečenju kovida, ali nijedan protokol ne može u potpunosti da zaštiti same zdravstvene radnike od rizika da i sami obole.

Na prvoj liniji fronta

U borbi sa kovidom, pored pojačanog napora i truda koji ulažu lekari i svo medicinsko i ostalo osoblje pri bolnicama, oni su dodatno pogođeni i rizikom da se i sami zaraze, ali i da se završi smrtnim ishodom.

Dr Elek kaže da je u tzv. prvom i drugom talasu ranije proletos i letos, broj inficiranog medicinskog osoblja bio znatno manji.

„Na žalost, u ovom trećem krugu je velik broj i zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, ukupno oko 130. Od tih 130 imali smo na žalost i tri smrtna slučaja, koleginicu specijalistu transfuziologije Mirjanu Vukadinović, medicinsku sestru takođe i nezdravstvenog radnika iz tehničke službe“.
* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar