Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Opštine na severu Kosova ostaju u crvenoj zoni, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja, koje je danas predstavilo novu odluku o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou. Novina je da se mera ograničenja kretanja od danas primenjuje i u opštinama u žutoj i zelenoj zoni. Kako je saopšteno iz kosovskog ministarstva zdravlja, najrestriktivnija je žuta zona.

I od ovog petka je 21 opština u crvenoj zoni, među kojima su i opštine na Severu Kosova.

Među njima su Priština, Kosovo Polje, Gračanica, Đakovica, Zvečan, Zubin Potok, Obilić, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Kamenica, Glogovac, Klokot, Vitina, Podujevo, Peć, Vučitrn, Štimlje, Uroševac i Gnjilane.

U žutoj zoni je 10 opština – Suva Reka, Štrpce, Klina, Đeneral Janković, Srbica, Istok, Parteš, Orahovac, Prizren i Ranilug. U zelenoj zoni sada se nalazi sedam opština – Mališevo, Dečani, Novo Brdo, Kačanik, Junik, Dragaš i Mamuša.

Kosovsko ministarstvo zdravlja večeras je saopštilo da će se mera ograničenja kretanja primenjivati u svim zonama, za razliku od prethodnih nedelja kada je ova mera važila samo za crvenu zonu.

U saopštenju kosovskog ministarstva zdravlja podseća se da su u crvenoj zoni opštine u kojima se u roku od nedelju dana, a na 100.000 stanovnika, registruje više od 150 inficiranih. U ovoj zoni važi mera ograničenja kretanja od 19 do 5 sati.

Sa druge strane, kako je saopšteno na sajtu ovog ministarstva u žutoj zoni u kojoj su opštine sa od 70-150 inficiranih na na nedeljnom nivou a na 100.000 stanovnika, sada važi mera ograničenja kretanja od 18 do 5 sati.

U zelenoj zoni u kojoj su opštine do samo 70 novoinficiranih na nedeljnom nivou na 100.000 stanovnika, sada je ograničeno kretanje od 20 do 5 sati.

Ova kategorizacija važiće do 11. decembra kada će se, kako se pretpostavlja, saopštiti nova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar