Sever Kosova i dalje u crvenoj zoni, najavljene nove mere

Društvo 18. dec. 202018:58
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Opštine na severu Kosova i ove nedelje su u najrestriktivnijoj, crvenoj zoni, dok će ostale opštine sa većinski srpskim stanovništvom biti u žutoj, odnosno zelenoj, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja koje je danas predstavilo novu odluku o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou.

Iz ministarstva ističu da je protekla nedelja bila mirnija u pogledu stepena zaraze, te navode da je od 10. do 17. decembra prijavljeno 3.555 pozitivnih slučajeva od 11.229 testiranih, a da je drugi pokazatelj to što će ove nedelje u crvenoj zoni biti manje opština.

U crvenoj zoni – koja se definiše kao zona visokog rizika, tj. zona u kojoj su opštine u kojima je više od 151 osoba inficirana na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, ove nedelje biće 11 opština, među kojima su i opštine na Severu.

Opštine koje su obojeno crveno su: Priština, Kosovo Polje, Obilić, Glogovac, Podujevo, Lipljan, Južna Mitrovica, Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

I u žutoj zoni ove nedelje je 11 opština, i to su: Kamenica, Klokot, Đakovica, Vitina, Gnjilane, Peć, Vučitrn, Uroševac, Štrpce, Istok i Ranilug.

Čak 16 opština je u zelenoj zoni, najviše do sada od kada je na snazi mera kategorizacije opština po broju inficiranih na nedeljnom nivou.

To su: Gračanica, Klina, Đeneral Janković, Štimlje, Suva Reka, Srbica, Mališevo, Parteš, Orahovac, Prizren, Dečane, Novo Brdo, Kačanik, Junik, Dragaš i Mamuša.

To su mere koje će biti na snazi za opštine do sledećeg petka, ali neće biti jedine.

Ujedno je saopšteno da se pripremaju nove mere za sledeću nedelju, te da će biti na snazi na nivou Kosova, a ne na teritoriji pojedinih opština.

Naveli su da će o novim merama blagovremeno obavestiti javnost.

Komentari

Vaš komentar