Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženja novinara Srbije i Slavko Ćuruvija Fondacije organizovali organizovale su danas, na godišnjicu ubistva novinara Slavka Ćuruvije, simboličnu šetnju od restorana "Kolarac" u Knez Mihajlovoj ulici do mesta ubistva Ćuruvije u Svetogorskoj 35.

Kako je javio reporter N1, glavna poruka danas je „vest koju čekamo 24 godine“, a to je – konačna presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

U Knez Mihailovoj ulici okupilo se pred početak šetnje dosta novinara, predstavnika svih medijskih udruženja, ali i gosti iz inostranstva. Šetnja je krenula simbolično od restorana „Kolarac“, gde je Ćuruvija ručao.

Pre početka šetnje razvijen je transparent „Istina je naša pobeda“, i to je bila glavna poruka ove šetnje.

Okupljeni novinari kažu da se nadaju da je ovo poslednje okupljanje na godišnjicu ubistva bez pravosudne presude za ubistvo Ćuruvije.

Povorka se kretala Makedonskom ulicom, a potom do Svetogorske 35, na mestu gde je 11. aprila 1999. godine ubijen Slavko Ćuruvija.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Na spomen-ploču su položeni su venci i cveće.

Novinar i izdavač listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Prošlo je skoro četvrt veka od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a da još uvek ne postoji presuda počiniocima ovog zločina.

Ovih dana u toku je završna reč u sudskom postupku osumnjičenima za ubistvo. Tužilac je zatražio maksimalnih 40 godina zatvora, a osumnjičeni, bivši rukovodioci Resora službe bezbednosti Srbije Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić su izjavili da nisu krivi za ubistvo vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije.

Iako bi se pomislilo da je izricanje presude pitanje skorog trenutka, veliko je pitanje da li će se to zaista i desiti. Razlog tome ono viđeno proteklih godina i decenija u slučaju Ćuruvija.

BONUS VIDEO: Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar