Foto: EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Navršavaju se 24 godine od ubistva novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, u haustoru zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda. Ubice su u Ćuruviju s leđa ispalile 17 metaka.

Ćuruviju je prema presudi ubilo N. N. lice, dok su mu pripadnici Državne bezbednosti dali logističku podršku, piše RTS.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je krajem marta od Apelacionog suda u Beogradu da pravosnažno osudi na po 40 godina četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti zbog učešća u ubistvu novinara i vlasnika „Dnevnog Telegrafa“.

Postupajući tužilac je u završnim rečima naveo da je dokazima potkrepljeno da su Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak pratili Ćuruviju 10. i 11. aprila te godine, planirajući njegovo ubistvo.

Kao motiv tužilac navodi Ćuruvijino istupanje u javnosti, domaćoj i stranoj, u kojima je kritikovao sam vrh tadašnje vlasti. Tužilac je naveo da su okrivljeni postupali sa umišljajem i da su zbog ratnog stanja mislili da javnost neće reagovati.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu osudilo je u decembru 2021. godine na ukupno 100 godina zatvora četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti zbog učešća u ubistvu Slavka Ćuruvije.

Zbog podstrekavanja na teško ubistvo na po 30 godina zatvora ponovo su na iste kazne osuđeni su tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

PROČITAJTE JOŠ

Kao saizvršioci u teškom ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni su bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja je izričena nakon što je prvu ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj N. N. lica koje se ne pominje u optužnici.

Biografija Slavka Ćuruvije
Slavko Ćuruvija je rođen u Zagrebu, 9. avgusta 1949. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Od 1986. godine, radio je u listu Borba. Počeo je kao komentator, a zatim je napredovao preko urednika unutrašnjopolitičke rubrike, do pozicije glavnog i odgovornog urednika.

Godine 1994, zajedno sa Momčilom Đorgovićem, osnovao je list Nedeljni telegraf, a dve godine nakon toga njih dvojica su osnovali Dnevni telegraf.

Slavko Ćuruvija je ubijen dok je bio urednik i vlasnik magazina Evropljanin, koji je osnovao 1998. godine.

BONUS VIDEO: GOST_ Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar