Foto: N1

Nakon odugovlačenja rešavanja slučaja suspendovane profesorke sociologije iz Zrenjanina Senke Jankov, Novi Optimizam saopštio je da je za 4. jul zakazana rasprava u disciplinskom postupku. Nakon više od četrdeset dana čekanja, zakazivanja i otkazivanja, šturih informacija i probijenih rokova, Novi Optimizam objavio je da će biti organizovana javna rasprava povodom suspenzije profesorke.

Profesorka Senka Jankov je 24. maja optužena da je prekršila član 113. Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, kojim se zabranjuje stranačko delovanje u prostorijama ustanove, time što je u svoju Gugl učionicu postavila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“.

Javna rasprava povodom ovog slučaja zakazana je za danas u 11 časova, u kancelariji direktora  Zrenjaninske gimnazije.

To će, inače, biti prvi put od pokretanja procesa da profesorka Jankov javno iznosi svoje argumente i odbranu.

PROČITAJTE JOŠ

„Na ovoj raspravi, Jankov će u prisustvu svojih advokata izneti razloge zašto javno priznavanje krivice nije nikad bilo opcija, na koji način je Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja njena najveća odbrana i postaviti pitanje kako će Zrenjaninska gimnazija da popravi štetu nanetu profesionalnom ugledu i časti profesorke Jankov“, navodi Novi Optimizam.

Kako Novi Optimizam dalje navodi, „suspenzija profesorke Jankov je svojevrstan politički progon,“ zbog njenog učešća na protestima „Srbija protiv nasilja“.

Stoga, oni pozivaju nadležne Zrenjaninske gimnazije da ponište odluku o suspenziji i Senku Jankov vrate na posao.

„Ovaj slučaj su pratile polovične i sumnjive informacije, koje je pratilo obmanjivanje javnosti o pravim nalogodavcima i naručiocima pokretanja ovog postupka, što je i prava slika aktuelne vlasti i njihovih zloupotreba. Proizvoljno odugovlačenje rešavanja slučaja koji nema pravnu osnovu još jednom pokazuje da vlast i njihovi predstavnici smatraju da će zastrašivanjem, bahatošću, bezobzirnošću i kukavičlukom uspeti da pokolebaju one koji su upravo zbog toga i postali lica protesta”, zaključio je ovaj pokret.

Podsećamo, Zrenjaninska gimnazija je suspendovala svoju profesorku sociologije Senku Jankov nakon što je okačila plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Gugl učionicu. Pored toga, Jankov je istakla da je sporan bio njen autorski tekst, objavljen na portalu Danas, u kojem je govorila o atmosferi na prvom protestu u ovom gradu, koji se inače održao 17. maja. Prema njenim rečima, direktor ju je, usmenim putem, obavestio da će suspenzija biti okončana ako u roku od osam dana podnese izjavu u kojoj priznaje krivicu. Profesorka je to odbila. Jankov je, nakon toga, bila govornik na protestu „Srbija protiv nasilja“, koji se održao 27. maja u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar