Poznato je da se koronavirus prenosi kapljičnim putem - tako da poljubac spada u rizičnu grupu. Zna se i da je pronađen koronavirus u stolici pozitivnih pacijenata. U vaginalnom sekretu nije, ali u semenoj tečnosti muškaraca je pronađen koronavirus čak i neko vreme posle oporavka.. Stručna javnost, međutim, još nije opredeljena da li se i na ovaj način može preneti koronavirus, ukazala je dr Katarina Bajec gostujući u jutarnjem programu "Probudi se" na televiziji NOVA S.

„Da li je reč o rizičnom odnosu ili ne, zavisi od vrste seksutralnog odnosa“ , ukazala je dr Katarina Bajec odgovarajući na pitanje da li je seks u uslovima pandemije koronavirusa bezbedan ili ne.

Ona je ukazala da je to pitanje fizičkog distanciranja sa jedne strane, zbog moguće zaraze koronavirusom, dok su, sa druge strane, seksualni odnosi uslov za zdrav život.

„Seksualni odnosi u vreme pandemije koronavirusa mogu biti bezbedni, ali  treba imati na umu da je svaki kontakt licem u lice potencijalni rizik zaražavanja koronavirusom“, ukazuje dr Bajec. 

U povoljnijoj situaciji su, kaže, parovi koji žive zajedno.

„Jedan je siguran, dvoje je društvo, a troje je već gužva…“, podsetila je dr Katarina Bajec na izreku koja najbolje oslikava trenutnu situaciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare