Foto: Youtube printscreen / RTS

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Prema rečima virusologa Šeklera razlog zašto se mladi manje vakcinišu je poruka koja im je slata u poslednjih godinu dana – da su manje ugroženi.

Prema rečima Šeklera, razlog zašto se mladi manje vakcinišu je poruka koja im je slata u poslednjih godinu dana – da su manje ugroženi.

To je stvorilo uverenje kod njih da su otporni i da to nije tema za njih. Međutim, sada i mlađi ljudi obolevaju i imaju i težu kliničku sliku, i zato je neophodno da im se pošalje poruka da treba da razmišljaju o zaštiti, rekao je Šekler.

Istraživanje koje je o efektu vakcina rađeno u Kragujevcu veoma je važna, a zaključak je da sve vakcine koje se primenjuju u Srbiji efikasno štite.

Neke vakcine brže stvaraju zaštitu, a neke sporije, otuda se češće zaražavaju oni koji su primili neku od vakcina koje sporije stvaraju antitela, i ako se izložite virusu u riziku ste da se zarazite, objasnio je on.

Moram da napomenem da iako imate brzinu kod Fajzera i Sputnjika tu su i češće nuspojave, dok ih kod Sinofarma gotovo da nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane, dodao je Šekler.

Kada je reč o vakcini AstraZeneka i nedoumicama da li je ona bezbedna, Šekler navodi da je interesantno da zemlje koje su vlasnici te vakcine Britanija i Švedska, kao i Finska, Slovenija i druge zemlje i dalje vakcinišu i pozivaju svoje građane da se njome vakcinišu.

Podaci u našoj zemlji pokazuju da nije bilo nikakvih situacija, konkretno pojava tromboze i ta povezanost nije ni dokazana nigde u svetu, tako da smo i dalje u domenu insuniacija. Jako je loše kada se meša politika ili nečiji interesi jer onda ne govorimo o naučnim činjenicama, smatra Šekler.

On ističe da ga najviše ohrabruje kod nas broj vakcinisanih i dalja zainteresovanost za vakcinaciju.

Onog trenutka kada priđemo brojci od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu, ističe Šekler.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram