Milanko Šekler, emisija Utisak nedelje
Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Od kada su se u javnosti pojavile priče da u Ukrajini postoje laboratorije u kojima se testira biološko oružje u saradnji sa SAD sa namerom da se, navodno upotrebi protiv Rusije, u srpskoj javnosti odmah su počele da kruže priče da takvih laboratorija ima i u Srbiji. Pojedini javne ličnosti, desničari i korisnici društvenih mreža navode da ih ima četiri i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu. Prema tim tvrdnjama pregovori o formiranju laboratorija počeli su pre više od 10 godina, a počele su da rade posle 2012. godine. Jednom od laboratorija, kako tvrde, rukovidi i mikrobiolog Milanko Šekler koji oštro odbacuje takve tvrdnje.

Šekler podvlači da u Srbiji ne postoje laboratorije koje bi ispunjavale uslove za razvoj biološkog oružja i ističe da su takva postrojenja izuzetno zahtevna i skupa.

Društvenim mrežama šire se tvrdnje novinara Siniše Ljepojevića da u Srbiji postoje četiri „biolaboratorije slične onima u Ukrajini i Gruziji“, i to Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, a da su njihovi „glavni eksponenti Tiodorović, Kon, Šekler i druga poznata lica“.

Milanko Šekler na takve tvrdnje odgovara rečima: „Recimo kažem da je kod gospodina Ljepojevića pokušana transplantacija mozga, ali da nije izvršena sa uspehom, i da je potrebna magnetna rezonanca da se dokaže da li je isti ostao u glavi (…) Ja ću da se javno izvinim kada on pokaže te ugovore, i dokaže da ti ugovori postoje.“

Objašnjava da za kategorizaciju laboratorija postoje standardi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svetske organizacija za zdravlje životinja (OIE) po kojima za laboratorije postoje četiri nivoa biosigurnosti.

„Laboratorije u četvrtom nivou namenjene su za rad sa najopasnijim uzročnicima, za smrtonosne bolesti za koje ne postoje vakcine. Onaj ko radi u njima je vrlo ugrožen, jer ne može da bude zaštićen“, ističe Šekler i dodaje da je reč o laboratorijama za bolesti poput ebole ili hemoralgične groznice.

U Srbiji ne postoji laboratorija kategorije četiri, a u trenutku izbijanja epidemije koronavirusa nije postojala čak ni laboratorija kategorije tri, ukazuje Šekler. U međuvremenu smo dobili dve takve laboratorije treće kategorije – „Vatreno oko“ – koje su otvorene u saradnji sa Kinom, podseća on.

„U Evropi su laboratorije sa stepenom četiri jako retke. Puno zemalja EU nema te laboratorije“, dodaje on.

Šta je još rekao gost Novog dana čitajte na N1.

Bonus video – Biološki (svetski) rat: Mit ili stvarnost? – gosti Petar Bošković i Siniša Ljepojević

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar