Zemljotres ilustracija Foto:Shutterstock

Zemljotres koji je pogodio Kragujevac, a pre nekoliko dana i Mladenovac, uznemirio je građane koji su bili blizu epicentra, a zabrinuo i sve ostale koji su ga osetili. Veza između dva zemljotresa postoji, a seizmolog Slavica Radovanović kaže da bi najbolji scenario bio da narednih dana nekoliko slabih zemljotresa prate navedena dva ili da se eventualno pojavi još jedan slične magnitude i da se onda uđe u period "osnovne seizmičnosti" u kome bi imali samo slabe zemljotrese.

„Najgori scenariji su nezgodni za prognozu. Imali smo situacija u prošlosti da nakon ovakvih zemljotresa u nekom relativnom kraćem periodu imamo i zemljotresa magnitude 5, koji nisu štetni ali u situaciji kad se ljudi već plaše i kad shvataju da žive u seizmički aktivnom području, oni mogu biti jako neprijatni“, kaže Radovanović za N1.

Prema njenom mišljenju, eventualni jači zemljotresi mogli bi da se jave tek na proleće.

„To su bili scenariji koji su se događali u prošlosti na tom području. Nije bilo eksplozivnog razvoja seizmičnosti“, ističe ona.

Slavica Radovanović smatra da ne postoji kultura kontinualnog rada na edukaciji stanovništva, praćenju propisa i unapređenju mera zaštite.

Radovanović navodi da oni koji žive u novijim objektima sa više spratova nisu imali potrebu da izlaze napolje, a oni iz prizemnih kuća bi trebalo da osmotre da li ima neke štete i ukoliko se ništa nije desilo, jer je slabiji potres, takođe da ne izlaze na ulicu.

„Od decembra 2019. godine postoji nov propis koji je usaglašen sa evropskim standardima i koji kaže da svi investitori moraju da poštuju kartu, koja se može naći na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda, i ne mogu svojevoljno da izaberu drugačiju opasnost, povoljniju za gradnju“, ističe seizmolog Slavica Radovanović.

Bonus video: Kad zemljotres zaljulja TV studio

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar