Foto: Printscreen/YouTube/B92

Dečji onkolog dr Zoran Bekić, koji je javnosti poznat od pre deset godina kada je zajedno sa nekadašnjim direktorom Instituta za onkologiju, pokojnim Nenadom Borojevićem, optužen, a potom i oslobođen krivice za malverzacije sa farmaceutskim kompanijama, u postupku poznatom kao "afera citostatici", imenovan je za novog direktora DZ "Savski venac".

Dr Bekić je u novu fotelju zaseo nakon što ga je prošle godine sa mesta načelnika Dečje onkologije smenila direktorka tog Instituta dr Danica Grujičić, zbog, kako je tada rekla, „loše atmosfere na odeljenju“, zbog čega su tada ušli u javni sukob i medijski rat.

Dolazak dr Bekića na čelo DZ Savski venac iznenadio je sve zaposlene, koji se s pravom pitaju da li je on potrebniji njihovoj ustanovi kao direktor, odnosno menadžer, nego Institutu za onkologiju kao jedan od malobrojnih stručnjaka iz oblasti dečje onkologije.

Upravo zbog toga, najverovatnija je verzija da se iza ovog neobičnog transfera i raspodela funkcija krije prošlogodišnji sukob i javni rat dr Bekića sa tada novoizabranom načelnicom Instituta za onkologiju dr Danicom Grujičić.

Beogradski tabloidi su danima izveštavali o tome da je dr Grujićić smenila dr Bekića sa mesta načelnika odeljenja Dečje onkologije, nakon čega je otpočeo njihov međusobni medijski obračun.

Danica Grujičić / Foto: Nova S

Optužbe da je dr Grujičić zabranila lekaru da leči decu i smestila ga u podrum Instituta krasili su naslovice jednog tabloida, dok je ona putem drugog, odgovarala da je žrtva hajke zbog zaštite tuđih interesa i biznisa. U verbalni obračun su se, kako to obično biva kada su u pitanju funkcioneri u Srbiji, čak i oni u belim mantilima, uključilo i pitanje političke pripadnosti.

„Ja sam javno podržao predsednika Aleksandra Vučića i nalazim se na listi hiljadu Vučićevih ljudi. A Vi? Podsetite me da li ste podržali Vučića kao ja, ili je razlog ove hajke možda naše različito političko uverenje? „, upitao je tada Bekić Danicu Grujičić, koja je tada navela da je Bekića smenila zbog loših odnosa na odeljenju, ali i odlaska nekoliko pedijatara iz Instituta.

Medijski rat trajao je tako danima, a dr Grujičić nije propustila ni da dr Bekića podseti na aferu u koju je bio uključen, iako je, pravosnažno oslobođen krivice za to delo.

Afera „citostatici“

Podsetimo, dr Bekić našao se na optužnici zajedno sa nekadašnjim direktorom Instututa za onkologiju dr Nenadom Borojevićem, njegovim zamenikom Zoranom Tomaševićem, ali i farmaceutom Ivanom Popović.

Njiima se sudilo u postupku poznatom pod nazivom „afera citostatici“, a teretili su se da su sa predstavnicima farmaceutskih kuća dogovorili da im unapred daju podatke o potrošnji citostatika, kao i o planiranim postupcima javnih nabavki.

Takođe im se na teret stavljala povećana potrošnja citostatika određenih farmaceutskih kuća. Lekari su prema tim optužbama za uzvrat od farmaceutskih kompanija dobijali novac, ali su sve te optužbe, po stavu suda ostale nedokazane.

Oslobađajuću presudu nije dočekao nekadašnji načelnik Borojević, koji je u novembru 2012. pronađen obešen u Košutnjaku.

Ekipa portala Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa dr Bekićem preko DZ Savski venac, ali nismo uspeli da dobijemo nikoga u toj ustanovi. Dr Danica Grujičić nije želela da komentariše ovaj slučaj za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare