Cela Srbija je čula za Darka Božića (43), profesora iz pirotske Tehničke škole u kojoj je radio punih 14 godina, a koju je, kako je ispričao za naš portal, odlučio da napusti i da se povuče iz prosvete zbog šikaniranja i verbalnog maltretiranja od strane direktora te ustanove. Profesor Darko, odnosno nastavnik, kako je voleo da ga njegovi đaci oslovljavaju, ispričao je da ne želi više da trpi poniženja, te da će naći posao na kom će poslodavac znati da ga ceni. I našao ga je. Zaposlio se u jednoj transportnoj firmi u Pirotu, vozi šleper po Srbiji i u inostranstvu, a za Nova.rs kaže da je kamion njegova nova zbornica i da je konačno pronašao svoj mir.

Nastavnik Darko je predavao nekoliko stručnih predmeta u Tehničkoj školi u Pirotu, a onda je 11. septembra ove godine, samo nekoliko dana nakon što je počela nova školska godina, dao otkaz.

Iako je odlagao i prolongirao napuštanje ovog radnog mesta jer voli prosvetu, rad sa decom, ali i mašinstvo, ovaj inženjer po struci je ipak odlučio da zauvek ode iz škole. Nije više mogao da trpi česta verbalna maltretiranja i poniženja od direktora škole, a sada je, konačno, pronašao svoj mir kao vozač šlepera.

Nije mu lako, posebno što će biti odsutan od kuće po nekoliko dana, ali poručuje da je bolje i tako nego da mu „drugi izjedaju dušu“.

„Ja se osećam dobro. Primila me jedna domaća transportna firma s puno poštovanja. Nema maltretiranja ni mobinga kao u školi. Nema rukovodioca ponavljača. Imate svoj zadatak koji treba da uradite. Radiću redovne poslove vozača šlepera u zemlji i inostranstvu. Meni je lakši posao, jer imam mira i niko me više ne maltretira. Sada je ovo moj novi posao, ovo je moja nova zbornica. Biće sve dobro. Na kraju uvek sve bude dobro“, priča nastavnik Darko koji je već prvog dana na novom poslu otišao na dalek put.

Foto:Privatna arhiva

Rastanak sa đacima

S obzirom da je predavao nekoliko stručnih predmeta i da je često vodio đake na takmičenja, deci je ovaj rastanak najteže pao. Ali i nastavniku Darku.

„Rastanak sa decom je bio malo tužan i setan. Zavoleli su me, a i ja njih. Na zadnjim časovima bili su malo zamišljeni i odsutni. Razumem ih. Bez obzira što su to deca, oni osećaju i znaju sve. Trudio sam se da ih malo oraspoložim. I uspeo sam, mislim. Nisam se nadao da će tako reagovati, ali sam se iznenadio“, objašnjava, pomalo tužan, nastavnik Darko.

Ipak, najvažnije mu je što ima svoj mir i što zna da se njegovi učenici neće stideti svog profesora.

„Koliko god da mi nedostaju učenici, posao koji volim i za koji sam se školovao, koliko god da je moj novi posao težak, opasan i stresan, meni je mnogo lakše. Pozdrav mojim učenicima odeljenja IV-4. Do nekog lepšeg vremena kada ću sa decom opet u školi biti zajedno u pravednijem i poštenijem Pirotu. Moji đaci su mi obećali da će me zvati na matursko veče juna meseca i da ćemo opet biti zajedno makar na jedno veče pre nego mali ‘orlovi rano ne polete’ u surovi svet“.

Foto: Privatna arhiva

Pored toga što će mu nedostajati učenici, nastavniku Darko je posebno žao što će sada, zbog novog posla, biti razdvojen od svoje porodice.

„Nedostajaće mi i moja deca, ali situacija je takva kakva je.Podršku kod kuće i u porodici imam, oni su znali kroz šta sam prolazio tako da imaju razumevanja i daju mi podršku. To je važno kada radite ovaj posao koji ume da bude stresan pored toga što je i opasan a i ponekada težak. Juče je mojoj mlađoj ćerki bio osmi rođendan. Ali sam se trudio da joj moje odsustvo ne izazove tugu. Razgovarali smo preko vibera i bila je srećna. Vratiću se s puta za desetak dana i kupiću joj poklon. Šta da radimo… Tata prvi put nije bio kući sa njom“, priča nastavnik s knedlom u grlu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da je odluka o otkazu najispravnija, jer da je ostao da radi u školi, kaže da bi pokvario svoje zdravlje.

„Ovde imam svoj mir, a to je sada za mene najvažnije. Neka se lomi na sve drugo osim zdravlja. Nisam više mogao da dozvolim da mene, kao vukovca i odličnog studenta, gaze ljudi koji su ponavljali u školi i koje je stranka postavila na mesto direktora. Tome je kraj. Stanje u školi je postajalo katastrofalno. Biraju se direktori koji su poslušni, koji nemaju puno znanja, ali bivaju nagrađeni i preko toga u zamenu za poslušnost i za slepo potpisivanje svega što im se stavi na sto. Pokušavali su više puta da mi smeste otkaz, mada su više radili na tome da ja dam otkaz i da odustanem od svega, što i jesam uradio. Žao mi je, veoma, ali bolje je tako“, smatra profesor Božić.

Foto:Privatna arhiva

Prvo zdravlje, pa onda kredit

Nastavnik Darko ne krije da ima kredit koji još uvek otplaćuje. Ipak, smatra da je obraz važniji od svega i da ne želi da gazi svoj ponos i dostojanstvo iz straha prema poslodavcu.

„To bih isto poručio i drugima koji su bili u istoj situaciji kao i ja. Ako mislite da je meni lakše nego svima vama, da vam kažem da kao i većina vas imam stambeni kredit, decu kojoj je novac potreban i brige kako opstati u ovom haosu. Po meni, to nije opravdanje za ćutanje pred ološem i kriminalcima i nepismenim poltronima i ulizicama. Očekuju da ću da molim. Ne, neću moliti! Ne može ponavljač kontrolisati čas vukovcima i tačka. Bolje je pošteno i čuvati ovce nego saginjati se gorima od sebe i biti bez kičme i obraza“, poručuje nastavnik.

Inače, redakcija Nova.rs kontaktirala je ranije direktora Theničke škole Pirot Bratislava Dimitrijevića povodom navoda nastavnika Darka, a direktor je za naš portal ispričao da je Božić  „prvo napravio medijsku galamu“ objavivši pismo o otkazu na Fejsbuku, te da je tek sutradan poslao školi pismo sa tekstom otkaza.

U daljem saopštenju objasnio je da je Božić u vreme mandata prethodnog direktora Milana Božića, njegovog rođenog brata, neosnovano uživao velike privilegije bez obaveza.

BONUS VIDEO: Lična priča prosvetara – Novica Trajković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare