Posle tačno devet dana i dva teksta o profesoru Darku Božiću iz Pirota koji je nakon 14 godina rada u tamošnjoj Tehničkoj školi dao otkaz zbog, kako je tvrdio, mobingovanja od strane direktora te ustanove Bratislava Dimitrijevića, oglasio se direktor ove škole. Dimitrijević u svom demantiju za Nova.rs navodi da je profesor Darko "prvo napravio medijsku galamu" objavivši pismo o otkazu na Fejsbuku, te da je tek sutradan poslao školi pismo sa tekstom otkaza. U daljem saopštenju dodaje da je Božić u vreme mandata prethodnog direktora Milana Božića, njegovog rođenog brata, neosnovano uživao velike privilegije bez obaveza. Saopštenje direktora Dimitrijevića prenosimo u celosti.

„1. Neistina je da je Darko Božić, nastavnik u Tehničkoj školi Pirot i rođeni brat prethodnog direktora Milana Božića, dao otkaz u momentu kada ste tu vest senzacionalno objavili. Vi ste vest objavli preuranjeno, u utorak 12.09.2023. godine, a Darko je kovertirano pismo sa tekstom otkaza poštom poslao školi tek sutradan, u sredu 13.09.2023. godine u 9h. On je tu vest prvo objavio u svojoj fejsbuk grupi u ponedeljak 11.09.2023, a pismo je u školu stiglo tek u petak, 15.09.2023. Dakle, nastavnik Darko Božić je prvo napravio medijsku galamu, pa tek nakon toga je poslao školi pismo sa tekstom otkaza.

2. Na osnovu prethodnog, fotografija koju ste objavili sa pismom nepotpisanog otkaza, takođe je lažan prikaz, pošto je to pismo poslato školi čak dva dana nakon nastaka te fotografije, a stiglo je u školu poštom čak četri dana nakon tog slikanja.

3. Nastavnik Darko Božić je u vreme mandata prethodnog direktora Milana Božića, njegovog rođenog brata, u periodu od 2018. godine do 2022. godine, neosnovano uživao velike privilegije bez obaveza, pa su mu nakon toga veoma teško pale redovne obaveze u školi, koje je počeo da izbegava. Na primer, svi nastavnici u školi su bili na godišnjem odmoru do ponedeljka 21.08.2023. i od tog dana su bili u obavezi da dolaze u školu svakodnevno i učestvuju u radu nastavničkog veća, odeljenskih veća, stručnih veća, kao i da učestvuju u sređivanju kabineta i u ostalim vannastavnim aktivnostima. Nastavnik Darko Božić se tokom avgusta meseca, a nakon završetka godišnjeg odmora, nije pojavljivao u školi, iako su to bili radni dani za koje prima platu, sa unapred isplaniranim aktvnostima i zadacima nastavnika. Nastavnik Darko Božić nije dostavio nikakvo opravdanje o svom odsustvu sa rada, što predstavlja težu povrdu radne obaveze. Po zakonu, za neopravdano odsustvo sa rada u trajanju od najmanje tri uzastopna radna dana, kao moguća posledica nakon disciplinskog postupka, izriče se mera prestanka radnog odnosa. Dakle, nastavnik Darko Božić nije dao otkaz zbog navodnog mobinga, već da bi izbegao disciplinski postupak čija je moguća posledica otkaz zbog nerada, tj. neopravdanog izostajanja sa posla.

PROČITAJTE JOŠ:

4. Kolega za kojeg nastavnik Darko Božić tvrdi da je zastrašivan, takođe je kao i Darko u istom periodu neopravdano odsustvao sa rada tri uzastopna radna dana i to je bila glavna tema sastanka na kome Darko tvrdi da je kolega zastrašivan, a u stvari mu je predočena posledica njegovog neodgovornog i nemarnog ponašanja.

5. Ovakve vesti na Vašem portalu, koje se baziraju na neistinama, urušavaju ugled naše škole koja je poznata po uspesima i dobrim rezultatima širom Srbije. Darko Božić svojim ponašanjem i nastupima na društvenim mrežama dokazuje da mu do ugleda škole uopšte nije stalo jer je spreman da zarad svoje lične promocije blati instituciju u kojoj je 14 godina radio. Ovakvo ponašanje Darka Božića već je viđeno za vreme mandata direktora Ace Božića, tako da se radi o dobro uvežbanom scenariju čiji je cilj lična korist, sticanje jeftinih političkih poena i dolazak na čelo škole.

6. Od početka mog mandata trudio sam se da sa svima, pa i sa Darkom Božićem, njegovim bratom bivšim direktorom Milanom Božićem i ostalim saradnicima, budem korektan i maksimalno objektivan. Od prvog dana sa njihove strane dobijao sam uvrede na moj račun i na račun moje porodice. To nije ono najstrašnije – najpogubnije je to što svojim aktivnostima Darko Božić nanosi veliku štetu školi jer su njegove izjave neistinite, tendenciozne i maliciozne. Žao mi je što se ime Tehničke škole provlači u medijima i na društvenim mrežama u ovako ružnom kontekstu i što pojedinci sebi dozvoljavaju da lične interese stavljaju iznad opštih.

U Pirotu, dana 20.09.2023.

Bratislav Dimitrijević, direktor Tehničke škole Pirot“, navodi se u saopštenju.

Inače, direktor Dimitrijević nije odgovorio na pitanje Nova.rs o trenutnom statusu profesora Velibora Nikolića, koji je juče u intervjuu za naš portal istakao da je dobio usmeni otkaz od direktora, te da ne zna kakav mu je status.

BONUS VIDEO: Da li treba zabraniti fast fudove u blizini škola?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar