Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U znak sećanja na mladog anesteziloga Nenada Maksimović danas je na Topčiderskom groblju, na mestu gde je sahranjen, podinut spomenik. Maksimović je preminuo početkom januara u 37 godini od posledica koronavirusa.

Maksimović je radio je u Kliničkom centru Srbije, a tokom pandemije koronavirusa bio je angažovan u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“, gde je, nakon višenedeljne borbe sa bolešću i preminuo.

Njegove kolege svedoče da je bio vedrog duha, angažovan i željan toga da se ceni njegova profesija.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U ispovesti, koju je u julu dao za naš portal, istakao je važnost posla koji obavljaju anesteziolozi u ukazao na veliku požrtvovanost čitave lekarske profesije i zalaganja u borbi protiv koronavirusa.

Povezane vesti:

„Umor ne sme da remeti koncentraciju protokola kako šta se prvo skida jer ako se kontaminiraš i takav dođeš kući nije dobro. Moraš da brineš o bolesnima, moraš da brineš o svojima kod kuće jer samo njih imaš uz sebe. I oni stalno brinu, znaju da smo u velikom riziku da se zarazimo. Svaki tvoj odlazak na posao odzvanja u ehu ukućana i komšija: Čuvaj se!

Nekad ne možeš spasiti čitav svet, ali činiš sve što je do tebe… Naročito mi “vladari iz senke” – anesteziolozi smo tu za vas, iako često nevidljivi na prijemima vrlo smo vidljivi u svom delovanju i lečenju. Lep je osećaj da spasavaš nešto najvrednije za čovečanstvo, a to je ŽIVOT. Da, to je baš lep osećaj“, ispričao je Maksimović tom prilikom za naš portal.

Početkom meseca Maksimović je dobio mural na zidu Trinaeste beogradske gimnazije.

Vest je na svom Fejsbuk profilu objavila njegova koleginica Radmila Miletović i tom prilikom napisala:

“U epidemiji doktor koji dobija više pozicija u društvu, nikad nije bio doktor, pravi lekari rade svoj posao najbolje što mogu za obraz, jer su se zakleli, nikakve nagrade nisu potrebne, to je naš posao. Ko god je bio lekar za tuđu stvar, zauvek nam je uskratio profesiju – dr Nenad Maksimović 1983. – 2021.“

Udruženje Ujedinjeni protiv kovida pokrenulo je inicijativu pred Lekarskom komorom Srbije da se formira solidarni fond za školovanje dece preminulih lekara od koronavirsa. Ovaj fond bi u snak sećanja trabalo da nosi ime Nenada Maksimovića, koji je, kako je saopšteno iz Udruženja, odrastao bez roditeljske brige, a odgajila ga je baka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„To je ionako novac svih lekara. Upotrebimo ga konačno za nešto dobro. Ideja je da ta deca dobijaju mesečna primanja do kraja svog školovanja. To je najmanje što možemo da uradimo. Fond bi trebalo da nosi ime dr Nenad Maksimović. To će biti i njegov poklon toj deci, što obzirom i na njegovu životnu priču ima posebnu simboliku“, saopšteno je iz druženja Ujedinjeni protiv kovida.

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare