Smiljana Milinkov
Smiljana Milinkov Foto:N1

Profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov ocenila je da scene nasilja nad ženama u rijaliti programima u Srbiji govore o tome da su "davno predjene sve granične linije poštovanja zakona, etičkih i moralnih normi, dobrog ukusa i ljudskog dostojanstva".

„Svi ti komentari koji pravdaju nasilje prema ženama posledica su jednog sistemskog procesa normalizacije nasilja u društvu, praćenog i opštom retradicionalizacijom, započetom još devedesetih godina, u okviru koje se žena shvata kao vlasništvo muža, partnera, oca, brata, sina, koji sa njenim životom mogu da raspolažu kako žele, pa da ga i oduzmu ukoliko smatraju da je to nužno“, kazala je Smiljana Milinkov za VOICE (voice.org.rs).

Ona je dodala da je činjenica da Savet REM-a vrlo retko reaguje.

„Ukoliko se analiziraju odluke koje donosi regulatorno telo, bar one javno dostupne, vidimo da ih je svega nekoliko godišnje u vezi sa širenjem mržnje, diskriminacije i nasilja i da su u tom slučaju izricane uglavnom samo opomene ili mere upozorenja. Privremena zabrana emitovanja programa zbog povreda zakonskih obaveza koje se odnose na programski sadržaj se gotovo ne primenjuje, a oduzimanje dozvole zbog navedenog razloga kao da ne postoji kao moguća sankcija“, navela je Smiljana Milinkov.

Ekipa VOICE-a je analizirala snimke iz rijaliti programa „Zadruga“ koji se emituje na televiziji Pink, objavljene u poslednjih nekoliko meseci, i zabeležila na desetine scena psihičkog i fizičkog nasilja nad ženama.

Neretko se ispod snimaka nasilja nad ženama koje na Jutjub postavlja „Zadruga“, mogu pronaći komentari koji opravdavaju potez nasilnika, jer je žena „preterala“. Tako pratioci ovog rijaliti programa za žrtvu pišu kako je nasilje „zaslužila“ i da „tako treba“, piše VOICE.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar