Brankica Janković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića povodom rešavanja problema Roma iz nehigijenskih neformalnih naselja u Beogradu za osudu i da bi bilo važno da se gradonačelnik zbog toga izvini.

Izjava je „za osudu, neprimerena i duboko zabrinjavajuća jer otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju“, smatra poverenica Janković.

PROČITAJTE JOŠ

Ona kaže da ovakve izjave „dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani“.

„Nesporno je da pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja jeste izuzetno kompleksno. Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera“, saopštila je Janković.

Prema njenim rečima, „važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se zbog toga izvini“.

BONUS VIDEO Šapić odgovara Miketiću na pitanja i priča vic

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar