Foto:Evropski centar za ekologiju/E. Baars

Udruženje Evropski centar za ekologiju će u subotu 7. novembra, sa početkom u 12 časova, na Trgu šabačkih žrtava održati javnu ekološku tribinu pod  nazivom "Za Srbiju bez smoga" i šetnju upozorenja gradskim ulicama koje vode prema Istočnoj industrijskoj zoni. Ovo uduženje poziva građanima da se pridruže ovoj borbi radi sopstvenog zdravlja i zdravlja svoje dece.

„3. novembar bio je Svetski dan čistog vazduha. Možda u svetu, ali u Srbiji očigledno nije. Beograd je taj dan u 11 časova prema aplikaciji AirVisual imao najzagađeniji vazduh u svetu„, podsećaju iz Udruženja Evropski centar i dodaju:

Foto:Promo/Evropski centar za ekologiju

„Prema aplikaciji  Kvalitet vazduha u Republici Srbiji 2. i 3. novembra su jako zagađen vazduh disali građani  Smedereva, Novog Pazara, Niša, Valjeva, Šapca.“

Foto:Promo/Evropski centar za ekologiju

Podsećaju i da podaci Evropske agencije za zaštitu  životne sredine govore da je u Srbiji u 2019. godini dnevno umiralo 42-43 ljudi zbog  prekomernog zagađenja vazduha, ukupno 15580 za celu godinu.

Foto:Promo/Evropski centar za ekologiju

Istog dana u isto vreme će se, u okviru inicijative „Odlučno protiv zagađivača“ održati protestni skupovi i u organizaciji pokreta Odbranimo reke Višegrada iz Bosne i Hercegovine, Zelena Iskra Ruma, Čuvari Fruške gore, Odbranimo reku Pčinju, KOR iz Crne Gore i PAKT Loznica.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar