Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) uputila je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC), izraze najdubljeg saučešća povodom smrti partijarha Irineja.

„U svim nedaćama kroz koje prolazimo, a ova godina je svojom tragikom nekako posebna u tim nedaćama, Njegova Svetost, naš Patrijarh je svojom mudrošću nudio utehu i razumevanje među ljudima. Njegov lik ostaće duboko urezan među svima nama. Srpska akademija nauka i umetnosti je prema blaženopočivšem Patrijarhu uvek gajila izrazito poštovanje, prepoznajući u njegovoj ličnosti simboliku predstavljanja čitave SPC kao viševekovnog duhovnog zatočnika našeg naroda i istorijskog čuvara njegovih institucija“, navodi se u poruci SANU.

U poruci koju je potpisao predsednik SANU Vladimir Kostić, akademici navode da je bila „privilegija i ohrabrenje nalaziti u blaženopočivšem Patrijarhu pažljivog, mudrog i dobronamernog sagovornika“.

Podsećamo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je danas od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu. Sahrana će biti, kako je rečeno našem portalu, u nedelju u Hramu, a plan je da se proglasi trodnevna žalost zbog upokojenja poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo, a u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

BONUS VIDEO: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar