Foto: Shutterstock

Sandra Isić iz beogradskog naselja Karaburma je majka šesnaestomesečnog Jakše koji još uvek ne ide u vrtić, pa joj je zbog toga bila potrebna bebisiterka da ga čuva nekoliko sati dnevno. Ova majka koja je trenutno sama sa detetom jer joj je suprug na Aljasci do marta sledeće godine, otvoreno kaže za Nova.rs da je prezadovoljna bebisiterkom koju joj je preporučila koleginica, ali da će verovatno morati da joj otkaže uslugu čuvanja deteta jer je poskupela.

„Smilja je divna devojka, obrazovana i potpuno posvećena Jakši, međutim ne mogu finansijski da izdržim ovim tempom. Plaćam joj 500 dinara po satu, a čuva ga oko šest sati dnevno. Znači, 3.000 dnevno, 15.000 dinara nedeljno, što dođe oko 60.000 dinara mesečno. Smilja nikada ne čuva Jakšu ceo mesec, ali opet dobije sigurno 50.000 dinara. Ne mogu, nažalost, a posebno što mi je negde između redova napomenula da su usluge čuvanja dece poskupele. Nagoveštava mi da će podići satnicu. Toliko ja zarađujem na poslu, čemu onda sve to, ako mi sve ode na nju“, priča Sandra.

Da su usluge čuvanja dece zaista poskupele, potvrđuje nam i bebisiterka Mirjana Jović (46) koja za naš portal kaže da se mnogi roditelji bune, ali da je trenutna ekonomska situacija nametnula ovo poskupljenje.

„Kao što je sve poskupelo, tako su i poskupele naše usluge. Pritom, bebisiterku je jako teško naći, roditleji čekaju po nekoliko nedelja da dobiju pomoć. Bebisiterka, takođe, ne može da bude svako, dakle imamo veliku odgovornost prema toj deci i njihovim roditeljima“, kaže nam ova dadilja koja je u ovom poslu više od deset godina.

Pročitajte još:

Kako dalje objašnjava, nije u pitanju „samo čuvanje deteta“, nego su tu i druge obaveze oko deteta.

„Neko možda nema, ali ja imam obavezu da spremim doručak za dete. Dakle, kada dođem u stan, roditelji odlaze na posao, a ja spremam hranu, hranim dete, raspremim kuhinju, potom odlazimo u parkić ako je lepo vreme, a onda kući na spavanje. Kada se probudi, podgrejem ručak koji je mama ostavila u frižideru. Onda se igramo, sklapamo kocke, crtamo, bojimo. Dešava se da mama i tata zakasne, pa onda teče dodatni sat čuvanja. Sve ima svoje“, kaže naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Marina Aćimović, pedagog i stručni saradnik iz Bebi servisa grada Beograda kaže za Nova.rs da će od januara biti „blaga“ korekcija cena usluga bebisiterki.

„Kod nas je konstantna potražnja bebisiterki, nije se povećala potražnja zbog novogodišnjih praznika, dakle sve je isto, osim što će od januara biti blaga korekcija cena. Naši korisnici su obavešteni o tome i tu nije bilo nikakvih problema. Oni cene naše saradnice koje godinama rade kod njih i sve su najnormalnije prihvatili“, ističe naša sagovornica.

Usluge Bebi servisa transparentne

Bebi servis je transparentno istakao svoje cene, pa roditelji unapred znaju koji trošak ih očekuje za koju uslugu. Na primer, čuvanje jednog deteta četiri sata dnevno na mesečnom nivou staje 36.835 dinara. U ovoj ceni sadržana je mesečna plata dadilje i topli obrok koji do početka 2022. godine nije imala. Prostom računicom dođe se do podatka da je reč o zaradi od 418 dinara na sat.

S druge strane, ukoliko je dadilja angažovana osam sati, svakog radnog dana, za mesec dana njene usluge koštaće roditelje 52.085 dinara, odnosno 295 dinara na sat. Povoljnije za roditelje dugoročno gledano, jer za duplo više sati plate oko 120 dinara manje. Ušteda je vidna i u slučaju potrebe za čuvanjem dvoje dece, jer time za osam sati dnevno ostvare uštedu od 140 dinara u odnosu na četiri sata čuvanja.

Sve je do iskustva

Uvidom u jednu od najvećih platformi za oglase dadilja mogu se videti zaista primetne razlike u cenama. Dok jedna za sat vremena traži 300 do 400 dinara, druga svoj sat ceni 800 dinara, čak duplo više. U tom rasponu ogleda se iskustvo, slažu se i roditelji i dadilje.

Jedna majka opisala je u Fejsbuk grupi „Dadilje i bebisiterke u Beogradu“ da je imala jako loše iskustvo sa dadiljom koja je pristala da spusti cenu usluge.

„Žena je bukvalno prespavala ceo dan, dok bi dete non-stop gledalo crtaće. Ne pada mi na pamet da se više cenkam. Zbog čega? Radije ću platiti toliko koliko traži nego da razmišljam da li će svoj posao obavljati kako treba. Na uslugu čuvanja deteta gledam baš kao na posao – ako će biti zadovoljna većom satnicom i zbog toga će se više posvetiti poslu odnosno detetu, onda ću joj dati toliko koliko traži“, napisala je ova majka.

BONUS VIDEO: Škole i vrtići puni vaški – da li su opasne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare