Foto:shutterstock

Ukoliko želite da se samo ispišete sa fakulteta, što u prevodu znači da preuzmete svoje dokumente, moraćete i finansijski da se pripremite, jer ispisnica može ozbiljno da košta. Cene variraju od fakulteta od fakulteta, ali u nekim slučajevima zavisi i od toga sa koje godine se student ispisuje. Najskuplje je na Pravnom, gde napuštanje studija na četvrtoj godini košta čak 12.000 dinara.

Osim što je zbog visokih kirija i cena hrane, ali i sve skupljih školarina, studiranje postalo pravi luksuz, akademce ne zaobilaze ni drugi visoki troškovi koji se tiču uglavnom administracije. Fakulteti zapravo nemaju milosti i naplaćuju sve i svašta, imalo to logike ili ne.

Tako najveće visokoškolske ustanove naplaćuju i ispisivanje sa fakulteta, koje se svodi na brisanje iz registra studenata i preuzimanje ličnih dokumenata, poput državljanstva i diplome iz srednje škole.

Proverlli smo cenovnike većine fakulteta Univerziteta u Beogradu i bili smo zatečeni.

Najskuplji Pravni, najjeftiniji Mašinski

Najskuplje je na Pravnom fakultetu, gde cena ispisnice zavisi i od godine koju je studirao, iako je reč o istom poslu za administraciju. Tako ispisivanje sa prve godine košta 6.000 dinara, sa druge 8.000 dinara, sa treće 10.000 dinara, dok ispisivanje sa poslednje, četvrte košta 12.000 dinara.

Na svim ostalim fakultetima cene za preuzimanje dokumentacije i brisanje iz registra košta daleko manje.

Po visini cene, posle Pravnog, najskuplji je Filozofski fakultet, gde ispisnica košta 4.200 dinara, dok ćete ispis sa Hemijskog morati da platiti 3.000 dinara.

Kada je reč o Fakultetu političkih nauka, ispisivanje na lični zahtev sa fakulteta košta 2.500 dinara.

Uzimanje ličnih dokumenata i ispis na FON-u košta 2.000 dinara, a najjeftinije je na Mašinskom gde će ta „usluga“ biti naplaćena 1.000 dinara.

Mediji su ranije pisali, da je na privatnim fakultetima ispisivanje drastićno skuplje i da košta između 20.000 i 40.000 dinara.

BONUS VIDEO Nevenka je završila treći fakultet u 69. godini: Ovu Nišlijku ljubav ka učenju prati ceo život“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare