Foto: Ivan Dinić/Nova S

Glavni i odgovorni urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Srbiji Milorad Ivanović rekao je danas da je Srbija jedna od dve države u svetu, pored Irana, koja je namerno manipulisala brojevima obolelih i umrlih od kovida, zbog čega mu se čini da vlasti danas daju realnije brojeve obolelih.

Ivanović je na onlajn konferenciji SEEMO podsetio na priču BIRN po kojoj je pravi mroj umrlih od kovida od marta do juna 1.080, dok je vlast iznela broj od 244 umrlih od posledica kovid-19.

„Dali smo jasne dokaze i nekoliko dana vlasti su bile snažne u negiranju i tvrdnjama da naši podaci nisu validni“, istakao je on, uz napomenu da ipak vidi rezultate te istrage BIRN.

U aprilu i julu, tokom dva pika talasa epidemije, najveći broj obolelih je bio oko 480 po zvaničnim podacima i bolnice su bile pune, kao i gužve ispred kovid ambulanti, podsetio je Ivanović.

Milorad Ivanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ivanović je naglasio da je u sredu prijavljeno nešto više od 500 obolelih od korone, a ne otvaraju se nove kovid bolnice, nema gužvi u kovid ambulantama niti dramatične situacije „i verujem da su odlučili da daju realnije podatke“.

U julu su rekli da je najveći broj obolelih 480, a verovatno je bilo oko 1.500. Ako narednih dve ili tri nedelje pravi broj obolelih bude1.000 ili 1.500 trebalo bi videti kakva će biti reakcija na krizu, naglasio je Ivanović.

Hendrig Siting, ispred Fondacije Konrad Adenauer, rekao je da je pandemija kovid-19 svima okrenula život naopako, ali pokazalo se da novinari i mediji u takvoj situaciji imaju posebno važnu ulogu.

U infodemiji, koja je išla ruku pod ruku sa pandemijom, odgovornost medija je postala posebno važna i primer iz Nemačke je pokazao da je poverenje u tradicionalne medije zabeležio neverovatan rast, ilustrovao je on.

To je veoma pozitivan trend, ukazuje na važnu ulogu novinara i medija rekao je Siting zadužen za medijske projekte u Fondaciji čije je sedište u Sofiji.

Siting je ocenio da je, međutim, finansiranje medija postalo još teže jer su prihodi od oglašivača opali, dok su se neki štampani mediji suočili sa potpunom obustavom distribucijom štampanih izdanja i prešli na onlajn izdanja.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare