Foto: Printscreen/YouTube/Opinia Timisoarei, Logo

Ukoliko se ispostavi da su iz NIS-a u Rumuniji planski slate poverljive informacije Beogradu a zatim iz prestonice Moskvi, Srbija će se naći u središtu nove špijunske afere. U pitanju su podaci u vezi sa rezervama nafte u Rumuniji, zbog čega je privedeno na saslušanje osmoro ljudi. Epilog ove afere može ići u dva pravca – ili je na delu neverovatan propust, ili špijuniranje u koje je kako se može zaključiti iz zvaničnih informacija objavljenih u rumunskim medijima, umešan i Beograd.

Iako se nakon objave vesti o hapšenju špijuna u rumunskom NIS-u, ta kompanija odmah povezala sa srpskim NIS-om koji je u većinskom vlasništvu Gasproma, prema tvrdnjama predsednika Aleksandra Vučića Srbija nema veze sa tim. Da stvar ipak nije naivna napomenuo je uz komentar: „ Samo nam je još ovo falilo“.

A da li Srbija ima ili nema veze sa ovom aferom utvrdiće nadležni organi u Rumuniji koji ispituju ceo slučaj. Istraga je u toku.

Sve je moguće, sve je u igri

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže za “Novu” da postoji mogućnost da su poverljive informacije išle iz Temišvara preko Beograda do Moskve.

Srećko Đukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Odnosi Rusije i Rumunije izuzetno su osetljivi zbog niza istorijskih okolnosti, a pretpostavka da su poverljive informacije išle preko Beograda do Moskve sasvim su moguće. Našu zemlju
sigurno ne interesuje rumunska nafta jer kompanija koju smo imali više nije u vlasništvu Srbije, već Rusije. Zbog toga nejasno je zašto bi nas interesovali podaci sa naftom u regionu”, jasan je Đukić.

Sagovornik tvrdi da se u Rumuniji poslednjih godina otkrivaju znatne rezerve nafte i gasa, zbog čega ona može da postane značajan izvoznik. To bi, kako kaže, bilo od značaja za ceo
region.

„To nije bez značaja, ne samo za nas, već i Rusiju, koja je vodeća zemlja po kapacitetima nafte i gasa u Evropi, ali i širom svetu“, objašnjava bivši diplomata.

Špijunske afere već uzdrmale Evropu

On naglašava da je nezahvalno u ovom trenutku davati konkretne ocene da li je na delu špijunaža u čijem središtu se nalazi i zvanični Beograd, ali napominje da se to već dešavalo u regionu.

“Teško je u ovom trenutku odgovoriti na pitanje da li se Srbija nalazi u središtu određenih špijunskih aktivnosti, ali možemo analizirati situaciju u svim susednim zemljama, gde su otkrivane slične stvari. Tamo su ruski agenti otkrivani i proterivani, pa neka čitaoci sami zaključe da li je moguće da je Srbija izuzeta od zemalja u okruženju“, priča naš sagovornik.

Šta znači „samo nam je još ovo falilo“

Đukić nije želeo da komentariše šta znači izjava predsednika Aleksandra Vučića da nam je “samo još ovo falilo”, jer prema njegovim rečima, „predsednik ume da daje neodmerene izjave“.

Sa druge strane napominje da ukoliko se ispostavi tačnim da je Srbija deo veće špijunske afere, naša zemlja može da trpi određene posledice od strane EU, ali da niko ne zna koliko bi bile oštre.

Podsetimo, rumunska policija upala je u sedište NIS Petrola u Temišvaru u ponedeljak ujutru zbog sumnje da su informacije u vezi sa rezervama nafte u toj zemlji stigle do Beograda i Moskve, iako je NIS imao obavezu da o tim otkrićima obavesti rumunsku državu.

Osam ljudi odvedeno je na saslušanja, a Tužilaštvo je krenulo da ispituje pod kojim okolnostima su informacije procurele i poslate za Srbiju i Rusiju. U pitanju su osetljive informacije u vezi sa istraživanjem nalazišta nafte i gasa od 2014. godine u okrugu Timiš.

Oglasio se NIS: Strogo se pridržavamo zakona države u kojoj poslujemo

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon hapšenja zvanično se oglasila i Naftna industrija Srbije (NIS) koja je za N1 navela da će sađarivati sa nadležnim organima.

„Kompanija NIS je sarađivala i u potpunosti će sarađivati sa svim nadležnim organima kako bi se razjasnili svi aspekti u vezi sa aktivnostima kompanije i njenih zaposlenih u Rumuniji. Osnovni princip poslovanja kompanije je da se strogo pridržava važećih zakonskih propisa država u kojima posluje“, naveli su u odgovoru.

Bonus video: Rumunska policija ušla u NIS petrol – Novinarka CNN pojasnila situaciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar