Korina Matlinski Foto: N1

Novinarka TV Antena 3 CNN Rumunija Korina Matlinski kaže da istražitelji govore o mogućem neovlašćenom curenju osetljivih informacija u vezi sa ispitivanjem nalazišla gasa i nafte, koja su počela 2014. godine u regionu Timiš. Rekla je i da je do sada saslušano osam osoba, kao i da još čekaju da saznaju koje su informacije procurile.

„Tužilac nam je rekao da je tokom pretresa uzeto nekoliko dokumenata i baza elektronskih podataka i osam ljudi je saslušano o postupcima nezakonitog odavanja tajnih informacija i neovlašćenom prenosu kompjuterskih podataka, za šta su odgovorni zaposleni te multinacionalne kompanije, a koji nisu imali set dozvola za niz operacija u kompaniji, suprotnih Zakonu o nafti i propisima Nacionalne agencije za mineralne resurse, prosledili informacije o nalazištima resursa u Rumuniji, kompaniji iz iste grupe u Srbiji“, rekla je Matlinski.

„Osam osoba je saslušano, one su radile u Temišvaru ili Bukureštu, u IT sektoru kompanije, gde su informacije procurele. To su inženjeri, geolozi, koji rade u Rumuniji. To je prvi put da je tužilac pomenuo Srbiju, da su tajni podaci o nalazištima resursa u Rumuniji poslati u kompaniju iz istog konzorcijuma u Srbiji“, dodala je.

Kako je rekla, čekaju da se tužilac oglasi nakon saslušanja.

„Videćemo hoće li preduzeti još nešto, kao što su nova hapšenja. To su trenutna očekivanja javnosti, nema političkih reakcija, čekaju se informacije iz tužilaštva. Čekamo da čujemo koje su informacije procurile. Pokušala sam da dobijem informacije od Nacionalne agencije za mineralne resurse. Oni kažu da je NIS Petrol slao informacije u skladu sa zakonom. Pitamo, kakve informacije su slali, kako tužilac tvrdi, u Srbiju, i jesu li otišle u Rusiju, koja je glavni akcionar kompanije? Iz Agencije kažu da je u skladu sa zakonom u Rumuniji, NIS Petrol je slao sve informacije. Očekujemo da čujemo koje informacije su prema sumnjama tužilaštva procurele? I još važnije, kome su išle, Srbiji ili Rusiji?“, navodi novinarka TV Antena 3 CNN Rumunija.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO -MUP – hapšenje zbog nedozvoljenog skladištenja robe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar