Vakcina
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Sjedinjene Američke Države doniraće Kosovu više od pola miliona doza vakcine Fajzer, jer se zemlja suočava sa porastom novih slučajeva koronavirusa i smrti od njegovih posledica, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Bele kuće. Kako su izjavili 503.100 doza biće isporučeno Kosovu i one stižu ovog vikenda putem programa Kovaks.

„Sjedinjene Države su posvećene tome da međunarodnim naporima u oblasti vakcinacije ulože istu hitnost kao što smo to pokazali kod kuće, i radimo na tome da se što pre dopreme bezbedne i efikasne vakcine na Kosovo“, rekli su iz Bele kuće.

Inače, SAD su 20. avgusta Kosovu donirale 35.000 doza vakcine Fajzer.

Poslednjih nedelja na Kosovu je zabeležen porast broja novih slučajeva i smrti. Samo 3. septembra na Kosovu je registrovano 26 novih smrtnih slučajeva i preko 1.400 novozaraženih.

Tokom ove nedelje, ministar zdravstva Kosova je objavio da su iz upotrebe povukli više od 133.000 doza vakcine AstraZeneka, nakon isteka roka upotrebe.

Na Kosovu postoji otpor prijemu ove vakcine.

Krajem avgusta kosovska vlada je odobrila novi set mera u borbi protiv pandemije a koje će važiti do 13. septembra.

Početak nove školske godine je odložen za 13. septembar, a ugostiteljski objekti rade samo na otvorenom i to do pola 10. Uvoden je i policijski čas od 22 do pet sati ujutru.

BONUS VIDEO: Kako je nastala vakcina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar