Vladika Joanikije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Danas će se na Svetom arhijerejskom saboru, po svemu sudeći, na dnevnom redu naći izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, a kako je ranije pisao Nova.rs, to će izvesno biti episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Radni deo Svetog arhijerejskog sabora započet je 25. maja, a danas očekuje se da na dnevni red dođe i izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i izbor episkopa valjevskog i zagrebačko-ljubljanskog.

Pročitajte još...

Kako saznaje Nova.rs iz vrha Sprske pravoslavne crkve, episkopi veruju kako bi danas to pitanje moglo da se otvori, imajući u vidu dinamiku rada koja je znatno brža u odnosu na prethodne sabore.

„Tempo je zaista bio ozbiljan u prethodnim danima. Mi se nadamo da će se konačno izabrati mitropolit crnogorsko-primorski i da će episkopi izjasniti o tome. Nema prepreke da to postane Joanikije i verujemo da će se Sabor stati iza njega“, ističe naš sagovornik iz Patrijaršije.

Podsetimo, portal Nova.rs je prethodne nedelje objavio da će episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije Mićović, postati novi mitropolit crnogorsko-primorski, odnosno naslednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i defakto drugi čovek Srpske pravoslavne crkve. Kako je rečeno našem portalu, uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora, predstavnici SPC su se načelno dogovorili da bi na tron Svetog Petra Cetinjskog trebalo da dođe episkop budimljansko-nikšićki.

“Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mesto, jer su naši arhijereji svesni da ne postoji pozvanija osoba da nasledi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori”, neveo je naš sagovornik iz SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare