Vladika Joanikije Micović, Vladika David Perović
Foto: E-Stock/Ivan Dobričić/Vesna Lalić/Nova.rs

Izbor novog mitropolita crnogorsko primorskog biće ključno pitanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, čiji glavni deo počinje danas. Iako se očekivalo da će izbor vladike Joanikija na to mesto biti neupitan, jedna struja u SPC na mesto pokojnog vladike Amfilohija vidi i episkopa kruševačkog Davida Perovića, saznaje redakcija novina Nova.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Svetosavskom hramu na Vračaru juče je na praznik svetih Ćirila i Metodija, koji se na državnom nivou obeležava kao Dan slovenske pismenosti i kulture, u Beogradu počelo prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora. Prvi Sabor kojim presedava novi patrijarh Porfirije biće ujedno i prvi pravi izazov za novog poglavara SPC i ogledaće se u izboru tri važna personalna rešenja: izbor za novog episkopa zagrebačko- ljubljanskog, episkopa valjevskog i pomenuta i mitropolita crnogorsko-primorskog.

Pročitajte još...

Vladika Joanikije viđen je za predvodnika vernika SPC u Crnoj Gori i njegov izbor, bar nezvanično, nije se dovodio u pitanje – marak donedavno.

Na to mesto Joanikija preporučju brojne okolnosti – bliska saradnja sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, visok ugled koji uživa među vernicima u Crnoj Gori, a naročito njegova aktivna uloga u prošlogošnjim litijama protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Ipak, želja dela SPC je da mestu mitropolita crnoogrsko primorskog vide vladiku kruševačkog.

-Takva odluka bila bi svojevrsni presedan. Praktično se nikada nije desilo da crnogorskim vernicima vladika bude „nametnut“ spolja: obično se radi o velikodostojniku koji je služio u Crnoj Gori, ima crnogorsko poreklo i duboku povezanost sa tamošnjim narodom. To odgovara profilu Joanikija, ne Davida. Takođe, teško je prenebregnuti ulogu koju Joanikije ima u rešavanju tenzija na relaciji država- crkva u Crnoj Gori, a koje su i bile povod masovnih protesta – kaže naš izvor iz Patrijaršije.

Osim pitanja novog mitropolita i izbor druga episkopa su komplikovana na svoj način. Podsećamo, pozicija episkopa valjevskog ostala je upražnjena nakon smrti vladike Milutina koji je preminuo u martu prošle godine od posledica koronavirusa, a na njegovo mesto, kao favorit vladike Irineja Bulovića, pretenduje vikar episkopa bačkog, Isahija Rogić, dok se kao manje realna opcija navodi da bi novi episkop valjevski mogao da bude vikar pokojnog patrijarha Irineja, Stefan Šarić.

S druge strane, kao potencijalni naslednici Porfirija na mestu mitropolita zagrebačko-ljubaljanskog navode se vladika braničevski Ignatije Midić, episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk, kao i vladika zvorničko-tuzlanski Fotije Sladojević.

“Pred Porfirijem je ozbiljan zadatak, jer na njegov naslednik mora da bude neko ko će, makar približno kao on, posedovati diplomatske veštine i umeti da balnsira u odnosima. Jovan Ćulibrk je definitivno čovek koji najviše odgovara profilu idelanog naslednika – odlično je upoznat sa situacijom na terenu i položajem našeg naroda u Hrvatskoj. Međutim, upitno je koliko je on zainteresovan da bude mitropolit, imajući u vidu njegovu želju do kraja učestvuje u podizanju i obnovi Eparhije pakračko-slavonske”, navodi naš sagovornik.

Temeljni ugovor države i crkve

Naš sagovornik dodaje da je izbor Joanikija na mestu mitropolita crnogorsko-primorskog značajan i zbog konačnog potpisivanja Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Kako navodi izvor Nova.rs, upravo je Joanikije u saradnji sa premijerom Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem, uz pomoć pravnih timova Mitropolije i vlade, definisao ključne tačke ugovora čije se potpisivanje očekuje nakon Sabora.

Foto: mitropolija.com

– Pomenuti Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore koncipiran je tako da predstavlja konačno rešenje problema vlasništva nad crkvenom imovinom, koje je zakomplikovano prethodnim Zakonom o slobodi veroispovesti, oko kojeg su se lomila koplja 2019. i 2020. godine. Pa i nacrt tog Ugovora napravljen je u bliskoj koordinaciji crnogorske vlade i Joanikija. Ako Joanikije ne bi bio postavljen za mitropolita, to bi svakako naštetilo i njegovom konačnom donošenju i implementaciji – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare