Medju nama Rodoljub Sabic
Rodoljub Šabić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava Rodoljub Šabić ocenio je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) bez odlaganja treba da prestane sa izdavanjem prekršajnih naloga kojima kažnjava učesnike građanskih protesta koji su doveli do povlačenja Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu.

„Masovno emitovanje prekršajnih naloga od strane policije u više gradova Srbije zbog navodnog kršenja propisa o bezbednosti saobraćaja je suprotno standardima i pravičnosti i zakonitosti“, poručio je Šabić u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, do građanskih protesta dovelo je ponašanje vlasti, koja je uporno ignorisala zahteve čiju su opravdanost posle, prihvatajući ih u potpunosti, potvrdili i predsednik Srbije, Skupština i Vlada, pa je sasvim nepravično insistiranje MUP-a na navodnoj odgovornosti učesnika demonstracija.

U skoro svim slučajevima, tvrdi Šabić, kao dokaz postojanja prekršaja služe fotografije ljudi, odnosno snimci iz video nadzora, a oni ne mogu, po važećim zakonima, sami po sebi, bez drugih dokaza i veštačenja, biti dovoljan dokaz krivice, pa samim tim ni dovoljan osnov za kažnjavanje prekršajnim nalozima, naveo je Šabić.

On je ocenio kao uznemirujuće informacije da se presreću i novinari koji su izveštavali s lica mesta i da im se protivno zakonu, nakon što pokažu službene legitimacije, traže i snimaju lične karte, kao i izjave nekih policajaca da se od njih traži da postupaju nezakonito čak i da svedoče na okolnosti koje su im nepoznate.

„Zbog toga su brojni advokati, s razlogom, već javno pozvali građane da ne plaćaju kazne i da zatraže sudsko odlučivanje o prekršajnim nalozima“, istakao je Šabić.

Mnogi građani će, kako je ocenio, to verovatno prihvatiti, pa će za aktivnost MUP za još jednu lošu posledicu imati i dodatno opterećenje, inače pretpanih i neažurnih prekršajnih sudova.

Šabić je ukazao na pitanje – da li se dokazi, koje MUP ističe, uopšte mogu koristiti pred sudom, pitajući i kako je MUP na osnovu snimaka sprovodio identifikaciju navodnih prekršilaca.

„Nameće se zaključak da je MUP koristio tzv. inteligentni video nadzor – kamere i softever za digitalno, biometrijsko prepoznavanje lica“, naveo je Šabić, naglasivši da je – ukoliko je MUP na taj način došao do dokaza – reč o kršenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti treba da sprovede postupak nadzora nad ovom obradom podataka u MUP i o rezultatima obavesti javnost, poručio je Šabić.

BONUS VIDEO: Kragujevac – protestna šetnja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar