Deponija Sopot pozar
Deponija u Sopotu požar Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ove jeseni u opštinama Kladovo i Majdanpek koje su među 43 lokalne samouprave sa kojima je Ministarstvo za zaštitu životne sredine potpisalo ugovore za projekte uklanjanja smetlišta i divljih deponija, očišćeno je 29 deponija i uklonjeno oko 24.500 kubika otpada.

Kladovska opština je na konkursu kandidovala deponije koje su bile najvidljivije i koje najviše smetaju građanima, objašnjavaju nadležni.

Akcija „Prevencija nelegalnog odlaganja otpada i njegovo uklanjanje u opštini Kladovo“ sprovedena je u 23 naselja i sa 26 deponija uklonjeno je blizu 22.000 kubika komunalnog otpada.

„Na području opštine Кladovo evidentirana je 51 divlja deponija uglavnom pored puteva i vodotokova . Iako su neka smetlišta trajno očišćena, ima i onih na kojima se smeće odlaže u kontinuitetu, ali ima i novih“, navode u lokalnoj samoupravi verujući da će projekat doprineti da se lokalno stanovništvo odgovornije ponaša i smeće odlaže na mesta koja su predviđena za te namene.

Na uređenim lokacijama radi bolje zaštite, lokalna samouprava postaviće kamere koje je obezbedilo Ministarstvo zaštite životne sredine. Inače, projekat čišćenja divljih deponija i sprečavanje nastanka novih u opštini Kladovo sa 3,1 miliona dinara sufinansiralo ministarstvo, a učešće lokalne zajednice bilo je milion dinara.

Ministarstvo životne sredine finansijski je podržalo i projekat “Uklanjanje divljih deponija” čijom realizacijom je uklonjeno šest divljih deponija na području majdanpečke opštine.Iz ministarstva je za ove namene opredeljeno tri miliona dinara, piše Danas.

Sa očišćenih deponija Preduzeće za puteve i građevinsko zemljište odnelo je skoro 2,5 hiljade kubika otpada. Iz ovog opštinskog preduzeća poručuju da je radi sprečavanja stvaranja novih deponija na očišćenim terenima pooštren inspekcijski nadzor.

Bonus video: Nova.rs na deponiji u Vinči

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar