deponija Vinča Foto:Oleg Jerković/Nova.rs

Više od mesec dana prošlo je od izbijanja velikog požara u Vinči. Deponija je danima gorela i trovala Beograđane, a po tom pitanju ništa nije urađeno. Stručnjaci za zaštitu životne sredine i ekološki aktivisti tvrde da je ova deponija i dalje tempirana bomba i da katastrofa može svakog časa da se ponovi.

„Vinča nije ništa manja opsanost nego pre par nedelja kada je gorela. To je permanentna pretnja. Gasovi i metan koji se taloži u žubretu postoje i dalje u dobini deponije i samo je pitanje kada će doći u kontakt sa kiseonikom i zapaliti se“, kaže za Nova.rs Ognjan Pantić iz Beogradske otvorene škole.

On navodi da je rešenje u tome da se deponijski gas sistematično izvlači i odvodi sa deponije i da građani treba da vrše pritisak na vlast kako bi problem konačno bio trajno saniran.

deponija Vinča Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Dok se sve to ne sprovede u delo i dok se gas ne bude planski odvodio svaki čas može da se desi novi požar“, zabrinut je Pantić.

Alekandar Jovovi, je stručnjak za rukovođenje otpadom i otpadne vode i predavač na Mašinskom fakultetu, on kaže da je novi požar uvek moguć, sve dok se ne obave sve tehničke sanacije.

„To će se, ako bude išlo po planu, desiti za nekih godinu dana. A do tada samo da uz sreću izbegnemo požar i maskimalno da vodimo računa. Nigde nakon onog požara nije izvršena kontrola. Mnogo toga treba uraditi da bi se izbegle posledice po ljude“, poručuje naš sagovornik.

Zabrinut je i Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd.

„Opasnost od požara na deponiji u Vinči je uvek prisutna jer se otpad ne odlaže na adekvatan način. Ali ono što nas je stvarno šokiralo kada smo imali onaj zaista veliki problem pre mesec dana je činjenica da niko iz gradske vlasti nije ni reč rekao o tome dok na mrežama građani nisu sami počeli da objavljuju fotografije i šalju upozorenja. Podsećam vas da je ceo grad bio satima u dimu pre nego što se oglasio Goran Vesić priznavši da je deponija u plamenu. Takođe, važno je da se setimo da je lagao o ozbiljnosti situacije, da je lagao da je požar ugađen iako je on još danina nastavio da truje građane Beograda“, kaže Radomir Lazović iz Nedavimo Beograd.

On ističe i da spalionica koja se gradi na deponiji u Vinči nije rešenje problema, već njegovo usložnjavanje i produbljivanje.

„Umesto da se trudimo da što više otpada reciklažom vratimo u upotrebu, mi ćemo to spaljivati i time napraviti jedan lanac štete. Taj lanac počinje sa dodatnim zagađenjem, jer se emisija dioksina i furana iz spalionice neće ni meriti. Zatim se nastavlja sa gubitkom posla za najugroženiju kategoriju stanovništva našeg grada, sakupljače sekundarnih sirovina. Na kraju, a ni malo najmanje važno, tu je neverovatno nepovoljan finansijski deo posla. Naime, građani će godišnje u ovaj projekat slivati 40 miliona evra. Za trideset godina, koliko ugovor traje, to je oko milijardu i dvesta miliona evra“, konstatuje Lazović.

Gori rastinje u blizini deponije u Vinči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar