Branko Ružić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Studentske poliklinike treba da ostanu u zdravstvenom sistemu kao ustanove specijalizovane za zdravstvenu zaštitu studenata, saopštio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

„Najvažnije je da zdravstvena zaštita bude dostupna studentima u mestima gde studiraju, jer u suprotnom efekat bi se odrazio i na proces učenja i obrazovanja“, rekao je Ružić.

On je, kako se navodi u saopštenju, „pozdravio smer u kojem ide rešavanje ovog pitanja i naglasio da je dobro što postoji dijalog sa studentima i što su studenti slobodni da se obrate po svim pitanjima koje smatraju značajnim“.

Istakao je da su institucije otvorene za razgovore i predloge koji će unaprediti uslove njihovog obrazovanja.

Planom optimizacije zdravstvenih ustanova, kako je već pisala Nova.rs, studentske poliklinike u univerzitetskim centrima biće pripojene lokalnim domovima zdravlja, što iz ugla jednog studenta, posebno onog iz unutrašnjosti, može da predstavlja ozbiljan problem.

Novi sistem rada otvara pitanje da li će student, koji nije, recimo, iz Beograda i nije prijavljen u glavnom gradu, kada ode u dom zdravlja sa određenim problemom, i onda ga oni upute u neki od kliničko-bolničkih centara, morati da ide u grad gde ima prijavu boravka i tamo dobije neophodne zdravstvene usluge.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare