Republicka izborna komisija
Republička izborna komisija Foto:FoNet/Božana Pavlica

Odbor Skupštine Srbije utvrdio je listu od 30 kandidata za članove Programskog saveta Radio-televizije Srbije. Konačna lista će biti upućena Upravnom odboru RTS, koji će među 30 kandidata odabrati 15 novih članova saveta.

U konkursu koji raspisuje Odbor za kulturu Skupštine Srbije navodi se da se članovi Programskog saveta RTS biraju iz reda stručnjaka u oblasti medija i medijskih poslanika, naučnika, stvaralaca u oblasti kulture i predstavnika udruženja čiji je cilj zaštita ljudskih prava i demokratije. Izgleda da takvih stručnjaka u Srbiji ne manjka.

„Kandidati su imali 21 dan da Odboru dostave svoje prijave za člana Programskog saveta. Svoje pravo iskoristio je 41 kandidat tako što je Odboru dostavio svoju prijavu za člana saveta“, kaže Sandra Božić.

Pred odborom desetine kandidata govorile su o svojim biografijama i želji da savetima pomognu RTS kako bi pravio bolji program, fokusirajući se uglavom na naučni, dečiji i obrazovni. A nije da informativnom programu pomoć nije potrebna, to vidi i novinar Jakša Šćekić, kandidat za člana Programskog saveta.

„Da bi postao stvarno javni servis mora da bude javna tribina za sve ono što se dešava u Srbiji. Sad ću ja vas da pitam… Da li se sećate neke afere ili nečega da je otkrio infomativni ili dokumentarni program RTS. Nema. Osnovna teza danas na RTS je ‘ne talasaj, seci vrhove i daj da vidimo šta ćemo i kako ćemo’“, kaže Šćekić.

Žarko Rakić, nekadašnji urednik lista Politika, svoje iskustvo iz štampanih medija preneo bi sada na RTS. Ima razumevanje za probleme urednika Informativnog programa RTS i misli da tu Savet može da pomogne.

„Urednici na RTS su pod mnogo većom lupom nego urednici u drugim elektronskim medijima, mislim da im je teže i meni je bilo teže verovatno da budem urednik Politike, nego nekome u Informeru ili Kuriru koji nešto objavi, a baš ga briga za činjenice ili generalno za istinu. Njihova odgovornost je time veća“, kaže Rakić.

Uticaj RTS je nesporan, a kako ga iskoristiti na dobar način konkretnu ideju ima operska pevačica Nataša Tasić Knežević. Zalaže se da pripadnici romske manjine dobiju šansu da vode Dnevnik ili vremensku prognozu.

„Na RTS postoje emisije na jezicima manjina kroz emisiju Građani, ali preduzetnici, direktori firmi, neki važni ljudi koji zapošljavaju, oni to ne gledaju. Oni gledaju isključivo najgledanije emisije, a tamo nas nema“, kaže ona.

Od 41 kandidata, Odbor za kulturu odabrao je 30, a konačnu reč daće Upravni odbor RTS koji će sa spiska odabrati 15 novih članova Programskog saveta. Članovi saveta biraju se na četiri godine i ne mogu biti ponovo izabrani na tu funkciju.

BONUS VIDEO: Raša Nedeljkov o RTS i uslovima za objektivno informisanje

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar