Branko Radun. Foto: N1
Branko Radun. Foto: N1

Politički analitičar i član Upravog odbora Radio-televizije Srbije Branko Radun izazvao je pravi zemljotres na društvenim mrežama, kada je napisao da je rešenje za Kosovo - rat. Iako se u prvi mah činilo da je reč o grešci ili o lažnom nalogu, Radun za Nova.rs potvrđuje da je upravo to napisao. I mislio.

“Treba svi da se izjasne. Eto Vučić je rekao da je rešenje podela. Mislim da to nije realno. Rešenje je, na žalost, rat”, napisao je Radun na Tviteru govoreći o situaciji sa Kosovom i dijalogu sa prištinskim zvaničnicima.

Zatim je dodao:

“Кada kažem rešenje je ratno mislim na to kako će se situacija verovatno razrešiti. Mi smo Кosovo izgubili ratom i ratom smo ga povratili. Rat mi ne želimo ali će nam biti nametnut projektom Velike Albanije i njihovim aspiracijama prema susedima”.

Očekivano, ovakva izjava, mnogima je bila udarac u stomak. Bolni podsetnik na godine i godine koje je Srbija provela u ratovima koji su se završavali bez ikakvih uspeha.

Pogotovu, kad se uzme u obzir da i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić uporno ponavlja da “ni Kosovo, ni Srbija nemaju decu za rat” i da je “vreme ratova okončano”. Zato ovakva izjava čoveka koji pomno prati politička dešavanja u našoj zemlji, malo je reći – iznenađuje.

U izjavi za Nova.rs Radun, bez zadrške potvrđuje ono što je na Tviteru napisao.

“Rat nije naš izbor, već nešto što nam se nameće. Kao i 1999. i 1941. godine kad nam se rat nametao. Kao i 1912. kad je Srbija oslobodila Kosovo, kao i 1914. godine. Oni su nepopustljivi i to malo Srba koji još žive na KiM žive pod politikom etničkog čišćenja. Oni svojataju sad i Preševo, Bujanovac, Vranje… Uzmite samo mape Velike Albanije koje objavljuju. Pa nije njih tek tako neko pravio, one su naručene sa vrha”, kaže Radun.

Na pitanje da li misli da je rat, ipak, prejaka reč, kaže:

“Jeste. Isto kao što je bila i 1991. godine, kada nismo hteli da priznamo da će biti rata. Svi su govorili: “Kako rat u 21. veku?”. Ipak, desio se. Kad tad će Albanci krenuti na jug Srbije, Vranje, Niš i šta ćemo mi tad reći – da rat nije opcija? To znači da ćemo da kapituliramo? Pa valjda ćemo morati da se branimo”, zaključuje Radun.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare