Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Radio-televizija Srbije (RTS) saopštila je večeras da će ispitati navode da li je privatna produkcijska kuća "Atena", koja je u vlasništvu doskorašnje urednice RTS-ove emisije "Šarenica" Anete Ivanović, prodavala te emisije Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

„Ukoliko se utvrdi da je neovlašćeno korišćen i prodavan materijal RTS-a i da je Aneta Ivanović zloupotrebila poziciju urednice emisije ‘Šarenica’, bićemo prinuđeni da preduzmemo odgovarajuće pravne mere i pokrenemo sudske postupke“, navodi se u saopštenju.

Povodom informacije koju je objavio portal „Pištaljka“, da je „Atena“ imala ugovore o saradnji sa TOS-om i da u tim ugovorima stoji da je ona i njena produkcijska kuća proizvodila priloge o turizmu koji su emitovani u „Šarenici“, RTS navodi da oni godinama sarađuju sa tom organizacijom i da imaju dugogodišnje ugovore o emitovanju reklamnog materijala.

„Zato nije jasno zbog čega bi Turistička organizacija Srbije pored već postojećih marketinških ugovora sa RTS-om, sklapala dodatne ugovore sa nečijom spoljnom produkcijom koja nema taj vid saradnje sa Javnim servisom“, dodaje se u saopštenju.

Dodali su da je Aneta Ivanović od 2018. godine bila angažovana kao urednica emisije „Šarenica“ i za tu uslugu je RTS njenoj produkcijskoj kući mesečno uplaćivao 150.000 dinara.

„‘Atena’ produkcija nikada nije uradila ni jedan prilog za emisiju ‘Šarenica’, niti je RTS sa njom imao takvu vrstu ugovora i taj vid saradnje“, navodi se u saopštenju RTS-a.

Portal Pištaljka je ranije danas objavio da je „Atena“, zbog uređivanja emisije „Šarenica“, obezbedila petogodišnji ugovor sa Turističkom organizacijom Srbije vredan devet i po miliona dinara.

„Tako su produkcija ‘Atena’ i njena vlasnica Aneta Ivanović postali posrednik između državne televizije i državne turističke organizacije pa su prilozi koje su novinari RTS-a pravili za ‘Šarenicu’ preprodavani TOS-u zajedno sa autorskim pravima, a sve to bez znanja samih autora“, naveo je taj portal.

***

BONUS VIDEO – Dragan Bujošević pred skupštinskim odborom o emisijama i trošenju novca na RTS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar