Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) izrazila je zabrinutost da bi sporazum državne kompanije Telekom Srbija i privatnog mobilnog operatera Telenor mogao negativno da utiče na pluralizam medija u Srbiji i da dodatno poveća državni uticaj u medijskoj sferi.

Predstavnik RSF za Zapadni Balkan Pavol Salaj izjavio je za Radio Slobodna Evropa da njegova organizacija, koja se bavi zaštitom i očuvanjem medijskih prava i sloboda, prati i prikuplja informacije o tom slučaju.

„Postoji rizik da bi ugovor između Telekoma i Telenora mogao da spreči kablovskog operatera SBB da dođe do šire publike“, rekao je Salaj.

On je naveo da mediji u vlasništvu Junajted Grupe (N1, Nova S i Njuzmaks Adrija) pružaju građanima informacije koje ne mogu da čuju u medijima pod kontrolom države.

„Srpske vlasti nisu mnogo učinile na povećanju pluralizma medija“, dodao je Salaj.

Državni telekomunikacioni operater Telekom Srbija potvrdio je 28. januara da je potpisao ugovor sa Telenorom, prema kojem će iznajmljivati optičku infrastrukturu toj kompaniji u vlasništvu investicionog fonda PPF češkog biznismena Petra Kelnera.

Ako ugovor odobre regulatorna tela, Kelnerov Telenor će sa infrastrukturom Telekoma ući će u oblast interneta i televizijskog sadržaja kao treći veliki kablovski operater u Srbiji.

„Telenor će biti u prilici da uz optiku Telekoma Srbija, kupi i sadržaje, ali će imati i mogućnost izbora da sadržaje kupuje i od drugih proizvođača i distributera, kao i mogućnost da proizvodi sopstvene sadržaje“, saopštio je Telekom.

Obe kompanije su negirale navode dela medija i novinarskih udruženja u Srbiji da je cilj njihove saradnje uništavanje kablovskog operatera SBB, navodeći da se ovim „pospešuje konkurencija“.

Sumnju da se iza najavljene saradnje državnog Telekoma i Kelnerovog Telenora kriju politički motivi iznelo je, između ostalih, i Nezavisno udruženje novinara Srbije koje je u utorak navelo da sporazum može dodatno da naruši medijski pluralizam u zemlji.

NUNS dodaje da zabrinutost izaziva i činjenica da su novinarska udruženja u Češkoj i Sloveniji ranije optuživala vlasnika Telenora Kelnera „da u saradnji sa vladajućim partijama guši slobodu medija“ u tim zemljama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare