Foto: Shutterstock

Male boginje potvrđene su kod još dvoje dece u Smederevu. Ukupno je serološki potvrđena bolest kod šest osoba u tom gradu, petoro dece i jedne odrasle osobe. Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da se preduzimaju sve mere za sprečavanje širenja infekcije i apeluju na roditelje da vakcinišu decu.

Za još osam osoba se čekaju rezultati, potvrdjeno je RTS-u u Zavodu za javno zdravlje u Požarevcu. Na bolničkom lečenju nalazi se troje dece koja su u stabilnom zdravstvenom stanju.

Iz Zavoda poručuju da se preduzimaju sve mere za sprečavanje širenja infekcije i apeluju na roditelje da vakcinišu decu.

„Sada, kada se pojavila epidemija u Smederevu, roditelji treba da dovedu decu koja imaju do 18 godina, koja nisu vakcinisana MMR vakcinom, da se jave i dobiće vakcinu. Zatim, osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, potrebno je da po hitnom postupku prime vakcinu“, kaže dr Ana Jovanović, direktorka ZZJZ Požarevac.

Takođe, vakcinu treba da prime i pratioci obolele dece i zdravstveno osoblje, rekla je doktorka Jovanović i dodala da će se raditi provere vakcinalnih kartona.

Pročitajte još:

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ocenila je zabrinjavajućom i alarmantnom ponovnu pojavu malih boginja i podsetila da MMR vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubele spada u obaveznu imunizaciju, saopštio je RFZO.

Ona je rekla da kao lekar i kao majka ne može da razum neodgovornu odluku pojedinih roditelja da ne vakcinišu decu u 21. veku i kada se vakcina kao sredstvo prevencije bolesti koristi već više od 100 godina tokom kojih je spasila živote miliona ljudi.

„Odlukom da svoju decu ne vakcinišu, ti roditelji ne samo da krše zakon, nego dovode u opasnost pre svega zdravlje i živote svoje dece rizikujući, takođe, da bolest preraste u epidemiju“, navela je Radojević Škodrić.

BONUS VIDEO: Prete li male boginje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar