Foto: Nova.rs

Prošlo je više od šest meseci od tragedije iz maja, kada je učenik Osnovne Ogledne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu ubio devetoro đaka i čuvara i ranio šest osoba. Deo roditelja pokrenuo je inicijativu da škola postane Memorijalni centar, dok je drugi deo stava da se samo učionica i njen prilaz memorijalizuju. Međutim, do sada ništa nije urađeno, te stoga roditelji dece pozivaju na okupljanje sutra ispred škole u 8:40, baš u terminu kada je, kako se smatra, počeo masakr.

Roditelji ubijene dece iz Odeljenja VII 2, roditelji dve mlađe učenice koje su tog 3. maja bile dežurne kada ih je upucao maloletni K. K, kao i majke i očevi ostalih đaka koji pohađaju ovu beogradsku školu, a koji žele da pruže podršku porodicama nastradalih, biće sutra ujutru ispred ulaza škole iz Ulice Kralja Milutina 10.

Zatim će, kako saznaje Nova.rs, protest nastaviti šetnjom do zgrade Vlade Republike Srbije.

Ideja je, naglašavaju roditelji, da se iskaže potreba za dostojanstvenom memorijalizacijom i za obnovom školske zajednice na temeljima ljudskosti i solidarnosti

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, juče je otac ubijene devojčice Mare Anđelković, Branko, potvrdio za Nova.rs da nije izglasan od strane Saveta roditelja za člana Školskog odbora, iako je Ministarstvo prosvete, u skladu sa situacijom, preporučilo da u Školskom Odboru bude roditelj jendog ubijenog deteta, a čiji brat ili sestra idu u tu školu.

Foto: FoNet/Sofija Vukajlović

On je, između ostalog, objasnio da je na sednici Saveta roditelja više puta istakao da među roditeljima ne sme da bude podele.

Pričao je i o samoj školi koju trenutno pohađa njegov mlađi sin, istakavši da je samo želeo da ispoštuje tradiciju te da sva njegova deca idu u tu školu, iako ona od 2005. godine ne funkcioniše kako treba.

Dodao je da je najavljivani Memorijalni centar „tek priča za sebe“, a o kojoj se, kako se čini, još uvek ništa ne zna.

BONUS VIDEO: Zašto su roditelji ubijenih đaka nepoželjni u školskom odboru Ribnikara?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare