Foto: N1

Udruženje saveta roditelja Srbije podnelo je krivičnu prijavu protiv izdavačke grupacije Klet, što je za NIN potvrdilo i Tužilaštvo za organizovani kriminal, dok iz te izdavačke kuće odgovaraju da su "dve godine izloženi medijskom nasilju i linču nesposobne konkurencije".

Optužbe za korupciju, zloupotrebe, manipulacije i nelojalnu konkurenciju toliko su se „odomaćile“ u Srbiji, da su se ovih dana proširile čak i na udžbenike za osnovu školu. U sve su se, kao po pravilu, umešale i državne institucije, koje bi trebalo da zaštite roditelje školaraca, ali još nema konkretnih rezultata, piše NIN.

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je još 18. oktobra 2021. postupak protiv grupacije Klet (izdavačkih kuća Klet, Novi logos i Freska), a Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je za NIN da je i Udruženje saveta roditelja Srbije 5. juna ove godine podnelo krivičnu prijavu. Njome se terete Klet i sa njim povezana preduzeća, kao i 10 osoba koje su direktori izdavačkih kuća i škola koji su, prema navodima iz prijave, „dobijali poklone da bi forsirali ovu grupaciju“.

Pročitajte još:

Podnosioci prijave kažu da spisak nije konačan i navode da će oni dostaviti još dokaza, ali i da očekuju da Tužilaštvo ispita brojne, za sada N.N. osobe, koje su dobijale tehničke uređaje da bi zauzvrat u školama širom Srbije forsirali udžbenike grupacije Klet. U izveštaju KZK, na osnovu analize podataka od 2018. do 2020, ističe se da je tržište udžbenika za osnovno obrazovanje u Srbiji „visoko koncentrisano“, da na njemu dominira Klet grupa i da „postoji osnovana pretpostavka o postojanju dominantnog položaja“, navodi NIN.

Kao argument se navodi da ta grupa u ukupnim prihodima na tom tržištu učestvuje sa 56 odsto, a da prvi konkurent ima sedam puta manji udeo od osam odsto. Direktorka Kleta Gordana Knežević Orlić odbacuje takve navode i za NIN ističe da Komisija za zaštitu konkurencije još nije završila sektorsku analizu.

„Pre nekoliko meseci dobili smo dopis kojim Komisija predlaže dostavljanje dodatnih podataka kojim se mnogo tačnije definiše tržište i detaljnije analizira svaki segment. Kada se analiza u potpunosti završi, tek onda ćemo moći da komentarišemo. Nažalost, pojedini konkurenti iskoristili su priliku da Komisiji pošalju sve što im padne na pamet, ne bi li najboljeg među sobom pokušali da uklone i naruše ugled i reputaciju, koju blizu dve decenije uspešno gradi. Međutim, to neće tako lako proći, s obzirom na to da svi učesnici u obrazovnom procesu ipak prepoznaju kvalitet“, rekla je.

Opširnije čitajte u novom broju NIN-a.

Bonus video – Aleksandar Kavčić: Sudbina besplatnih udžbenika je u rukama roditelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare