Maturska ekskurzija, Zlatibor, deca, trovanje, Institut za majku i dete
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Shutterstock

Nakon što je danas objavljena vest da se dvadesetak učenika osmog razreda Osnovne škole "Jovan Ristić" iz Borče vratilo sa ekskurzije na Zlatiboru sa simptomima teškog trovanja, portalu Nova.rs javili su se ogorčeni roditelji koji tvrde da je broj otrovanih tinejdžera troduplo veći. Oni su naveli da su tegobe imali i nastavnici, ali i vozači autobusa koji su boravili u istom hotelu.

Šta je tačan uzrok trovanja „osmaka“, kojima se poslednja zajednička i dugoočekivana ekskurzija pretvorila u noćnu moru, biće poznato nakon istrage i detaljne analize. Prestravljeni roditelji pretpostavljaju da je uzrok hotelska hrana, posebno što je više učenika posvedočilo da im se doručak od prethodnog dana učinio sumnjivim.

Roditelji su posebno revoltirani što je javnosti predstavljeno da je samo dvadesetak tinejdžera imalo simptome, od kojih je osam zadržano na bolničkom lečenju.

„To je apsolutno netačno jer je simptome trovanja imalo najmanje njih 70. Nisu se kod svih manifestovali na isti način, što je i uobičajno u slučajevima kolektivnog trovanja, niti su svi morali da traže lekarsku pomoć, ali je nedopustivo da se ovakav skandal i nemar prema deci minimalizuju tim brojkama“, kazali su ogorčeni roditelji koji su se javili našem portalu.

Oni kažu da je trodnevna maturska ekskurzija organizovana na vrat – na nos, za samo nekoliko dana, iako su još u septembru znali da će odredište biti Zlatiboir.

„Deca su 3. novembra otputovala na Zlatibor, smešteni su u hotel „Braća Sekulić“, gde su imali ukupno šest obroka. Prvog dana večeru, drugog dana sva tri i poslednjeg doručak i ručak. U Beograd je trebalo da doputuju oko 19 sati, ali je roditeljima ubrzo javljeno da će kasniti jer više učenika ima stomačne tegobe, zbog čega autobusi često moraju da se zaustavljaju. Koliko je stvar ozbiljna shvatili smo tek kada su deca stigla i kada je jednu devojčicu koja je kolabirala i izgubila svest preuzela Hitna pomoć io odvela u Tiršovu“, kažu naši sagovornici.

Oni dodaju da je veća grupa učenika bila u vidno lošem stanju, zbog čega su ih roditelji odmah privatnim vozilima odvozili u Tiršovu.

„Situacija se sutradan pogoršala jer je određenom broju dece pozlilo tek tokom noći, pa su lekarsku pomoć tražili i narednog dana. To apsolutno svi u školi znaju i prosto je nedopustivo da neko izađe i kaže da ih je bilo dvadesetak. Na kraju krajeva , otrovali su se i nastavnici, ali i vozači koji su decu prevozili. Jedan vozač je više puta zaustavljao autobus kako bi izlazio da povraća“, kažu naši sagovornici.

Oni koji tgokom puta nisu ispoljavali simptome, posedali su u autobusu na pod, kako bi svojim drugarima omogućili da legnu na sedišta i nekako istrpe put do Beograda.

„Autobusi su se nebrojano puta zaustavljali kako bi deca povraćala ili išla u WC. Zbog toga su kasnili čak četiri sata“, kažu naši sagovornici.

Oni dodaju da su im deca rekla da sumnjaju da su se otrovali za doručkom ili ručkom tokom drugog dana boravka u hotelu „Braća Sekulić“.

„Više njih je navelo da sumnjaju na viršle, ili piletinu koju su ručali. Nije isključeno ni da je i voda bila neispravna. Svim roditeljima je naloženo da napišu detaljan izveštaj o simptomima svog deteta, kao i da predaju uzorak stolice kako bi se obavile neophodne analize“, dodaju oni i napominju da ih je u čitavoj priči dodatno potresla potreba da se umanje razmere ove neodgovornosti prema najmlađima.

****

BONUS VIDEO: Preko magistale do autobuskog prevoza: Bezbednost dece ugrožena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare