Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia, Shutterstock

Roditeljima koji odbijaju da vakcinišu decu, država neće isplatiti finansijsku pomoć - roditeljski dodatak. Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, mame i tate koje ne žele da im deca prime sve obavezne vakcine, uprkos odobrenju pedijatra, moraće da se pozdrave sa novčanom nadoknadom, što važi i za one čija deca ne idu u predškolsku ustanovu, niti pohađaju osnovnu školu.

Pročitajte još:

Po članu 24. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ukoliko se u toku isplate prava na roditeljski dodatak, utvrdi da deca nisu vakcinisana u skladu sa propisima, u oblasti zdravstvene zaštite Republike Srbije, prekida se dalja isplata prava do odluke nadležnog ministarstva. Takođe, ukoliko se utvrdi da deca predškolskog uzrasta ne pohađaju pripremni predškolski program, i da se deca osnovnoškolskog uzrasta ne školuju u okviru sistema obrazovanja Republike Srbije, i redovno ne pohađaju nastavu, prekida se dalja isplata prava do odluke ministarstva.

U domovima zdravlja kažu da ova zakonska odredba, koja je stupila na snagu 1. januara 2022. godine, je pojedne roditelje naterala da vakcinišu decu.

„Mi smo takav narod, ne volimo da nas zakon tera da nešto uradimo, ali nažalost ovde je u pitanju zdravlje dece i neka vrsta pritiska je neophodna, a čini se i najefikasnija. Nedavno sam imala slučajeve roditelja iz dve porodice, u kojima deca nisu primila nijednu obaveznu vakcinu. Oni su došli da im po hitnom postupku vakcinišem decu, jer su odbijeni za roditeljski dodatak. Koji je to nivo licemerja, a opet sve na uštrb dečijeg zdravlja“, kaže za Nova.rs dr Ljubica Luković, pedijatar u Domu zdravlja Grocka.

Deca vakcina vakcinacija tinejdzeri
Vakcinacija Foto:EPA-EFE/CHEMA MOYA

Neće da vakcinišu decu i nude novac za falsifikovanu potvrdu pedijatra.

„Roditelji koji neće da vakcinišu dete, redovno nude novac pedijatrima da im napišu potvrdu kako je dete primilo sve vakcine, da bi moglo da krene u vrtić. Ima kolega u pojedinim ustanovama koji to urade za novac, što je nedopustivo i jako opasno. Meni su više puta nudili pare, ali svaki put se trudim da tim roditeljima objasnim koliko štete svom detetu. Nažalost, većina ne posluša, a dete ne može zbog njih da ide u obdanište, i rizikuju da se zarazi smrtonosnom bolešću. Slažem se da država mora nekako da pritisne ovakve roditelje, iz razloga što je nivo vakcinacije drastično opao, posebno MMR-om, u poslednje dve i po godine, tačnije od kako je krenula pandemija, što preti da nam sada vrati epidemiju morbila. Kada je dete bolesno ili ima boginje, vakcinacija se odlaže, ali se odmah po izlečenju zakazuje termin koji roditelji ne smeju da propuste. Važno je raditi i na poverenju roditelja, oni moraju da razumeju da se radi o zdravlju njihovog deteta“, objašnjava dr Luković.

Izrael, vakcinacija dece, deca
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Roditelji čija deca imaju medicinsku indikaciju da ne smeju da prime vakcine, dobiće roditeljski dodatak.

„Sva zdrava deca moraju da prime obavezne vakcine i tu nema spora. Samo ona deca koja imaju određenu medicinsku indikaciju da ne smeju da prime vakcine, dobiće potvrdu lekara, sa kojom roditelji mogu da traže finansijsku naknadu od države. Način na koji će država regulisati vakcinaciju i naterati građane da se opamete je izvan okvira zdravstvene politike, ali nivo vakcinacije se mora održati. Kovid je napravio haos u ustanovama i vakcinacija MMR-om je opala, pa nam preti nova epidemija. Nivo vakcinacije kod dece se pod hitno mora podići. Nažalost, tek kad ljude udarite po džepu, nešto se promeni“, kaže za Nova.rs dr Snežana Rsovac, pedijatar i dečiji pulmolog u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj.

Ne želimo epidemiju morbila među decom, kakvu smo imali 2014., država mora da uspostavi kontrolu nad antivakserima, naglašavaju lekari.

Kanada, antivakseri, nevakcinisani, posao, otkaz
Foto: REUTERS/Chris Helgren

„Procenat vakcinacije protiv morbila pada od 2020., a sećam se kad je bio na niskom nivou, prethodno 2010., pa 2011., a onda i 2014. godine, kada smo imali ozbiljnu epidemiju morbila, što nikako ne želimo da se ponovi. Svetska zdravstvena organizacija dala je obavezan kalendar vakcinacije i to je nešto oko čega nema rasprave. Kad imate dete, vaša je obaveza da ga vakcinišete, zaštitite zdravlje kako njega, tako i okoline. Oko obaveznih vakcina nema polemike, dajemo ih godinama, i da ima bilo kakvih neželjenih efekata, to bi se već pokazalo u stručnoj javnosti. Mislim da država treba da pritisne roditelje, koji se dvoume ili su izričiti u stavu da njihovo dete neće primiti nijednu vakcinu. To je nedopustivo u civilizovanom svetu. Potrebno je da se zakoni poštuju, a ovo je jedan od tih. Ko ne poštuje zakon, plaća kaznu. Tako i roditelji koji odbijaju da vakcinišu decu, moraju na neki način biti kažnjeni, kako bi shvatili ozbiljnost situacije“, naglašava u razgovoru za Nova.rs dr Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Na naša pitanja o broju porodica, kojima je ukinut roditeljski dodatak jer deca nisu vakcinisana, ali i o načinu na koji država kontroliše obaveznu vakcinaciju najmlađih, iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, nismo dobili odgovore do zaključenja ovog teksta.

Visina roditeljskog dodatka

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, roditeljski dodatak za prvo dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 300.000 dinara i isplaćuje se jednokratno. Roditeljski dodatak za drugo dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 240.000 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000 dinara. Roditeljski dodatak za treće dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000 dinara. Roditeljski dodatak za četvrto dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije, utvrđuje se u visini od 2.160.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000 dinara.

Bonus video: Vakcinacija dece u Americi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare