Aerodrom Konstantin Veliki Nis
Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Na niškom aerodromu danas je počela više puta najavljivana i odlaganja gradnja terminalne zgrade u koju će, kako je najavljeno država uložiti više od 11 miliona evra.

Direktor „Aerodroma Srbije“ Mihajlo Zdravković, koji je zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i ministrom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem, učestvovao u postavljanju kamena temeljca, rekao je da će nova terminalna zgrada biti završena marta 2024. godine i moći će da opslužuje 1,5 miliona putnika godišnje.

“Nova terminalna zgrada imaće 7.784 kvadrata, a zajedno sa postojećom terminalnom zgradom, koja će biti rekonstruisana i proširena,, imaće ukupno nešto više od 10.000 kvadrata”, izjavio je Zdravković.

Prema njegovim rečima, novi deo zgrade biće namenjen odlazećim putnicima i imaće četiri izlaza.

“Imaće 10 „čeking“ šaltera, a maksimalno čekanje u redu biće 10 minuta. Na spratu pristanišne zgrade nalaziće se komercijalni prostor sa prodavnicama, barom i restoranom“, kazao je Zdravković.

Za sve vreme izvodjenja radova, dodao je on, aerodrom u Nišu će normalno funkcionisati

Ministar Tomislav Momirović je rekao da će nova terminalna zgrada značiti „milione novih putnika“, odnosno milione ljudi koji će doći i upoznati se sa „čarima“ ne samo Niša, nego celog juga Srbije.

„Naš cilj je da imamo milion i po putnika godišnje. U najbolje vreme 2019. godine na aerodromu u Nišu bilo je nešto više 400.000 putnika“, izjavio je Momirović.

Veći broj putnika na aerodromu, dodao je Momirović, značiće otvaranje novih radnih mesta u Nišu, ali i više hiljada novih radnih mesta na samom aerodromu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je krajem prošle godine obeleženo 35 godina postojanja niškog aerodroma, a nedavno je potpisan ugovor o proširenju terminalne zgrade.

„Sada vidimo koliko je odluka države i Skupštine grada Niša o preuzimanju aerodroma „Konstantin Veliki“ zaista bila ispravna. Ovo su velika ulaganja koja daleko prevazilaze mogućnosti grada Niša“, rekla je Sotirovski.

Prema prvobitnim najavama iz 2020. godine, aerodrom „Konstantin Veliki“ trebalo je da dobije novu terminalnu zgradu najkasnije do kraja 2022. godine, a tada je rečeno da će gradnja koštati sedam miliona evra.

BONUS VIDEO: Uprkos obećanju aerodrom Ponikve bez aviona i letova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar