Foto:shutterstock by Konstantin Ganin; privatna arhiva

Zbog pandemije koronavirusa, koja je zaustavila sve vrste putovanja, učenici osnovnih i srednjih škola, čekali su dve godine da na dan ili dva izađu iz klupa i sa drugarima iz razreda i učiteljicom ili nastavnicima, odu negde na izlet ili na ekskurziju. Sa virusom koji je u “odlasku”, konačno su dočekali i dane putovanja, školama su stigle ponude agencija, a roditelje je od cena zabolela glava. Tako je ponuda jedne beogradske agencije za prvi razred osnovne škole, za jednodnevni izlet na Avalu, čak 4.030 dinara, a da nikome nije jasno šta toliko košta?

Cene izleta za prvake u svim školama, uvek su bile najjeftinije, ali izgleda ne i kada je u pitanju – Avala. Iako je ovo izletište na “obodu” Beograda i do destinacije se inače može stići i gradskim prevozom, transport učenika je očigledno mnogo skuplji, kada idu preko agencije.

Pročitajte još:

“Ovo je suludo, imam dvoje dece u toj školi, ako bi i drugo dete išlo na izlet po istoj ceni to je 8.000 za oboje. Deci uvek morate obezbediti vodu, grickalice, slatkiše, iako tamo imaju ručak i to su dodatni troškovi. Jedno dete ne može da pojede mnogo, posebno jer su u pitanju prvaci, a Avala je maltene u Beogradu i nije nam jasno šta košta toliko. Deca se vraćaju istog dana, imaju obilazak, šetnju i ručak za 4.030 dinara. Pokušali smo da dobijemo specifikacije u školi, ali nismo uspeli” kaže za Nova.rs Miloš V., revoltirani otac jednog prvaka, koji pohađa OŠ “Veselin Masleša” na Voždovcu.

U istoj školi ponuda za starije razrede, za izlet u Aranđelovac, Topolu, Oplenac, pećinu Risovača i Orašac iznosi 4.280, tačnije samo 250 dinara je skuplja od Avale.

“Sve je urađeno u zakonskim normama i po propsima, a na roditeljima je da se izjasne da li hoće da im deca idu ili neće. Ponude za izlete i ekskurzije ne formira škola već agencije. Zakasnili smo sa organizacjiom izleta za ovu godinu, pa se nije javilo mnogo agencija, a ponuda za prvi razred za izlet na Avalu je poslata roditeljima na saglasnost i oni odlučuju, zajedno sa školom. Ništa nije zaključeno, niti ugovoreno, samo smo prosledili šta smo dobili kao ponudu. O ovome je trebalo odlučivati još u prvom polugodištu, na vreme, ali to nije urađeno. Na mestu direktora sam tek od 4. maja, i mene je, verujte, sve ovo sačekalo i zateklo” kaže za Nova.rs Milan Stošić, direktor OŠ “Veselin Masleša”.

Foto: Shutterstock/Timelynx

On naglašava da ovu školu tek sledeće nedelje čeka sastanak Saveta roditelja gde će se doneti odluke o izletima.

“Kao škola roditeljima dajemo ponuđene uslove, niko ne insistira da deca idu. Iskreno, za roditelje dvoje ili više dece, to jeste mnogo novca. I ja bih voleo da je sve za decu besplatno, ali nije. Nažalost sve se plaća i knjige i obroci i ekskurzije. Normalno je da nastavnici koji vode decu dobiju dnevnicu za to, tako je oduvek bilo u svim školama, ali i zbog toga nailazimo na probleme i neprijatnosti” naglašava direktor ove škole.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj izlet ponuda je agencije “Lui travel” iz Beograda, u kojoj kažu da je sve poskupelo i da su cene realne.

“Izet na Avalu za prvake je 4.030 dinara, a 900 dinara od te sume ide nastavnicima za dnevnicu. Morate da razumete da je sve poskupelo, od goriva do angažovanja vozila, dnevnica za vozača, vodiče. Sada imamo obavezu za mesečne preglede za vozila, potom obavezne lekarske trošove za vozače, a to sve mnogo košta. Gorivo je preskupo takođe. Ovaj izlet uključuje prevoz učenika, obilazak Avale sa vodičem, animatora za decu, ručak u restoranu. Ako oduzmete 900 dinara za nastavnike, i ručak, koji ne može biti ispod 700 ili 800 dinara, ostaje nešto preko 2.000 dinara, čime mora da se plate dnevnice vodiča, vozača, gorivo i ostali dodatni troškovi” kažu za Nova.rs u agenciji “Lui travel”.

Foto: Shutterstock

U većini škola u Srbiji, ove godine organizju se poludnevni i jednodnevn izleti, dok su višednevne ekskurzije retkost, jer su sa organizacijom sve školske ustanove kasno krenule.

Inače, za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji cene ekskurzija i izleta najviše zavise od destinacije i dužine boravka. Dnevnice za nastavnike kreću se od nekoliko stotina, do nekoliko hiljada dinara u zavisnosti od broja dana, koliko učenici ostaju na putovanju, a o visini dnevnica odlučuju saveti roditelja.

Direktor JUTE Aleksandar Seničić za Nova.rs rekao je da je interesovanje za ekskurzije ove godine povećano, bez obzira na cene.

„Cene ekskurzija prosečno su veće nego kada odete sami u hotel, a zašto je to tako treba pitati Ministarstvo prosvete jer su oni odredili pravilnikom šta sve agencija koja realizuje putovanje mora da ima u sastavu organizacije. To su lekar, vodiči pratioci… Za sve njih se plaćaju dnevnice i na te dnevnice se plaćaju veliki porezi, tu su i dnevnice za profesore koji vode decu. Njihove dnevnice se dogovaraju da se plati određeni iznos po detetu ili se dogovara paušalni iznos. Da bi agencija taj iznos mogla da isplati profesorima mora da plati porez koji izađu skoro pa duplo, pa kada isplatite profesoru 5.000 dinara, vi još morate da 4.000 platite državi i to značajno poskupljuje celu priču, ali to je obaveza organizatora prema Pravilniku Ministarstva prosvete. To je ono što pravi zabunu kod roditelja zašto su ekskurzije skupe. Agencije najmanje zarađuju u celom ovom procesu” navodi Seničić.

Cene putovanja od 1.000 do 7.000 dinara

Agencijske cene ponuda jednodnevnih ekskurzija sa PDV-om za prvake kreću se uglavnom od 1.000 do 1.600 dinara, zatim od 2.200 do 3.000 dinara za drugake, za trećake su od 2.200 do 3.000 dinara, dok su za četvrtake od 1.435 do 2.000 dinara. Cene jednodnevnih ekskurzija za petake su od 1.300 do 1.850 dinara, dok su za šestake i sedmake od 1.355 do 2.000. Takođe, agencijska cena dvodvnevne ekskurzije za osmake na Tari iznosi od 5.480 do 7.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare