Foto: Shutterstock

Za đake osnovnih i srednjih škola ekskurzije ove godine mogu jedino da se organizuju u Srbiji i Republici Srpskoj, a cene su "šarenolike" i zavise od same destinacije, vrste smeštaja i dužine boravka. Dok se agencijske ponude jednodnevnih ekskurzija za pojedine osnovce kreću od 1.000 do 3.000 dinara, a na tu cenu treba dodati i dnevnice za nastavnike koje se kreću od nekoliko stotina, pa do nekoliko hiljada dinara. O dnevnicama odlučuju saveti roditelja. Srednjoškolske ekskurzije su skuplje, pa za četvorodnevno putovanje roditelji treba da izdvoje i do 25.000 dinara.

Pandemija koronavirusa poremetila je realizaciju đačkih ekskurzija poslednje dve godine, a ove godine primećeno je povećanje interesovanja za iste.

U Osnovnoj školi Josif Pančić u Beogradu ove godine realizuju jednodnevne ekskurzije za učenike od prvog do sedmog razreda, a dvodnevne za osmake.

Milan Bajić, direktor OŠ Josif Pančić, navodi za portal Nova.rs da je zainteresovanost ove godine „velika i iznenađujuća“ i dodao da će ekskurzije biti realizovane uglavnom u maju.

Agencijske cene ponuda jednodnevnih ekskurzija sa PDV-om za prvake kreću se od 1.000 do 1.600 dinara, zatim od 2.200 do 3.000 dinara za drugake, za trećake su od 2.200 do 3.000 dinara, dok su za četvrtake od 1.435 do 2.000 dinara. Cene jednodnevnih ekskurzija za petake su od 1.300 do 1.850 dinara, dok su za šestake i sedmake od 1.355 do 2.000.

Agencijska cena dvodvnevne ekskurzije za osmake na Tari iznosi od 5.480 do 7.000 dinara.

Bajić dodaje da u cenu ekskurzije treba uračunati i dnevnicu za nastavnike. Ove godine ona u njegovoj školi iznosi 1.000 dinara, a prošle je bila 600 dinara. Direktor napominje da o cenama dnevnica odlučuje Savet roditelja, bez učešća bilo koga iz školske uprave.

I Uroš Momčilović, direktor Osnovne škole Vuk Karadžić, navodi za portal Nova.rs da će ekskurzije biti realizovane uglavnom u maju.

Ministarstvo: Ekskurzija moguća samo u Srbiji i Republici Srpskoj

U Ministarstvu prosvete za portal Nova.rs navode da je na osnovu Preporuke koja je upućena školama, ekskurzije moguće realizovati u Srbiji i u Republici Srpskoj u skladu sa pravilnicima o ekskurzijama i nastavi u prirodi.

„Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ za putovanja duža od dva dana neophodno je da roditelj dostavi podatke o zdravstvenom, fizičkom i psihičkom stanju učenika, koje izdaje izabrani lekar-pedijatar na osnovu zdravstvenog kartona“, navode u Ministarstvu za Nova.rs.

Srednjoškolci od 12.000 do 25.000 dinara

Kada se govori o ekskurzijama za srednjoškolce, u Forumu beogradskih gimnazija navode da se, prema njihovim informacijama, cene ekskurzija u zavisnosti od destinacije i broja dana kreću od 12.000 do 25.000 dinara.

„Ekskurzija u trajanju od četiri dana, odnosno tri noćenja, košta između 20.000 i 25.000 dinara“, naveo je za portal Nova.rs Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

„Postoji određeni broj gimnazija koje ih neće realizovati s obzirom na kratak rok i blizinu završetka školske godine“, dodao je predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Što se tiče destinacija, najčešći izbor za maturante je, kako je istakao Markov, Zapadna Srbija uz posetu Trebinju u Republici Srpskoj.

„Tu su i druge popularne destinacije poput Kopaonika, Subotice i slično“, dodaje on.

Seničić: Agencije najmanje zarađuju, na cene utiču i dnevnice za vodiče i profesore

Pored direktora pojedinih beogradskih škola, i direktor JUTE Aleksandar Seničić potvrdio je za Nova.rs da je interesovanje za ekskurzije ove godine povećano.

Zainteresovanost je daleko bolja, posebno u poređenju sa prethodnom godinu, tvrdi Seničić.

Seničić navodi da su „cene ekskurzija prosečno veće nego kada odete sami u hotel“ i dodaje da je to pitanje za Ministarstvo prosvete jer je „ono odredilo pravilnikom šta sve agencija koja realizuje putovanje mora da ima u sastavu organizacije“.

„To su lekar, vodiči pratioci… Za sve njih se plaćaju dnevnice i na te dnevnice se plaćaju veliki porezi, tu su i dnevnice za profesore koji vode decu. Njihove dnevnice se dogovaraju da se plati određeni iznos po detetu ili se dogovara paušalni iznos. Da bi agencija taj iznos mogla da isplati profesorima mora da plati porez koji izađu skoro pa duplo, pa kada isplatite profesoru 5.000 dinara, vi još morate da 4.000 platite državi i to značajno poskupljuje celu priču, ali to je obaveza organizatora prema Pravilniku Ministarstva prosvete“, navodi Seničić za portal Nova.rs i dodaje:

„To je ono što pravi zabunu kod roditelja zašto su ekskurzije skupe. Agencije najmanje zarađuju u celom ovom procesu.“

Pored troškova prevoza i smeštaja, dnevnica vozača i profesora, u cenu ekskurzije ulazi i usluge vodiča, dnevnica dežurnog lekara, ali i porez.

Inače, dnevnice nastavnika u zavisnosti od broja dana kreću se od nekoliko stotina dinara po detetu, pa i do pet-šest hiljada.

Janković: Neki srednjoškolci ove godine maturiraju, a nigde nisu otišli tokom srednje škole

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ističe za portal Nova.rs da zbog pandemije koronavirusa imamo „čitave generacije koje nigde nisu otišle“.

„Neki srednjoškolci sada završavaju četvrtu godinu, a nisu nigde otišli, posebno oni koji su bili prva godina kada je počela pandemija, a sada su maturanti i nigde nisu putovali. Ove generacije se slabo i poznaju jer su samo prvu i četvrtu godinu išli kako valja, sve ostalo su išli kombinovano ili onlajn“, navela je Janković i dodala:

„Nisu ekskurzije džabe izmišljene, a cene su nešto o čemu treba da se pitaju roditelji.“

Ona ocenjuje da su cene za ekskurzije „visoke“.

„Čini mi se da se u poslednje vreme u osnovnim školama sve više ide na rekreativne nastave, kampove ili letovanja, što možda i nije loše jer roditelji nemaju mogućnosti da cela porodica ide na letovanje, pa nije loše da bar ode dete“, navodi Janković.

BONUS VIDEO – Školski čas – zašto traje baš 45 minuta

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare