Foto:Promo

Oliver Pal Gajodi, sutra će napuniti godinu dana, ali za razliku od svojih vršnjaka, ovaj mališan u svom okruženju neće imati balone i konfete, već aparate i cevčice koje mu omogućavaju da izdrži, dok na njegovom računu ne bude dovoljno sredstava za najskuplji lek na svetu. Oliver boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA), a nada za izlečenje je u genskoj terapiji lekom Zolgensma koji košta 2,4 miliona dolara. Mladi violinista Uroš Adamović, sutra će u Kragujevcu održati humanitarni onlajn rođendanski koncert za Olivera, a u publici će biti plišani medvedići, koji će kasnije preko stranice za humanitarne licitacije biti ponuđeni građanima.

Svaki medvedić iz publike, koji će ‘’prisustvovati’’ ovom nesvakidašnjem koncertu, imaće karticu sa natpisom ‘’za Oliverov život’’ i imenom ustanove ili organizacije koja je donirala medvedića za prikupljanje novca za Oliverovo lečenje.

Muzička omladina Kragujevca, kao organizator koncerta, želela je da mali Oliver, iako u bolnici ima veliko rođendansko slavlje, koje će putem onlajn prenosa biti dostupno građanima širom sveta.

Foto:Dragana Selaković

Koncert klasične muzike sutra će biti održan u sali Prve kragujevačke gimnazije, a popularna dela Baha, Paganinija, Sarasate, Hačaturjana i nedavno preminule srpske kompozitorke Isidore Žebeljan izvešće mladi violinista Uroš Adamović, u klavirskoj pratnji Jovane Radovanović i oboiste Marka Markovića. Početak koncerta je u 20 sati, a publika će moći da ga prati putem Youtube kanala Muzičke omladine Kragujevca.

Foto:Dragana Selaković

Uroš Adamović – violinista bez violine
Koncert za Oliverov život podržao je šesnaestogodišnji violinista Uroš Adamović, učenik Škole za muzičke talente u Ćuriji, o kome je Nova.rs već pisala, kao dečaku sa izuzetnim talentom, koji svira na pozajmljenoj violini.

Organizatori humanitarnog koncerta za Olivera iz Muzičke omladine Kragujevca, istakli su za naš portal da je prvobitno postojala ideja da se organizuje koncert klasične muzike za prikupljanje sredstava za kupovinu profesionalne violine za talentovanog Uroša Adamovića, ali da je na njegovu i inicijativu njegove porodice, humanitarni koncert preusmeren za prikupljanje sredstava za lečenje malog Olivera.

‘’Violina može da sačeka, novac je trenutno potrebniji Oliveru’’, rekao nam je Stefan, Urošev brat, inače jedan od organizatora koncerta. Srefan je naglasio da je u ovom trenutku ‘’život preči od umetnosti’’ i pozvao sve građane koji su u mogućnosti da prate koncert i licitiraju za plišane medvediće iz publike.

‘’Ove igračke iz publike, sa sobom nose nadu u ljudsku dobrotu i humanost. To bi mogao da bude najlepši poklon dragoj osobi za novogodišnje i božićne praznike, koji nam predstoje’’ poručio je Stefan. On je dodao da će još jedan humanitarni koncert sa licitiatacijom za plišane igračke biti održan 25. decembra u TC ‘’Stadion’’, te da će i sa tog koncerta sav novac biti uplaćen u fond za lečenje bolesne dece.

 

Oliveru možemo da pomognemo slanjem SMS poruke 848 na 3030 i uplatom donacija na dinarski devizni račun.
Dinarski račun: 160-6000000732419-36
Devizni račun: 160600000073285198
IBAN: RS35160600000073285198
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Violinista ima dva brata umetnika, a roditelji ih školuju od poljioprivrede

Mladi violinista Uroš Adamović (16) koji će održati rođendanski koncert za malog Olivera, rođen je u jednom selu kod Uba, ima dva starija brata, koji su takođe umetnici. Njegova porodica bavi se poljoprivredom i od tih prihoda školuje troje dece na umetničkim školama u tri različita grada. Najstariji Stefan (26) je student master studija kamerne muzike na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na odseku za harmoniku, srednji brat Nemanja (25) je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, dok najmlađi Uroš pohađa Školu za muzičke talente u Ćupriji. Talentovani Uroš do sada je osvojio brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, ali, kako porodica nema dovoljno sredstava za instrument koji odgovara njegovim veštinama, on slavu svoje škole i zemlje, pronosi širom sveta na pozajmljenom instrumentu. Humanitarnim koncertom, koji će sutra svirati za onlajn publiku, Uroš je pored velikog talenta, pokazao i veliko srce, jer će svojim virtuoznim izvođenjem poznatih muzičkih dela, doprineti da se što pre prikupi novac za lečenje malog Olivera, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar