Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji i Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu zatražili su danas od Vlade Srbije da se onemogući uvoz probnog postrojenja za obradu i proizvodnju litijum karbonata i borne kiseline, čiji je uvoz preko medija najavio Rio Tinto, odnosno Rio Sava eksplorejšn.

Apsolutno je protivzakonito da se omogući dopremanje i instalacija takvog postrojenja bez studije izvodljivosti i studije o proceni uticaja, bez razmatranja prihvatljivosti za životnu sredinu čitave zapadne Srbije, navodi se u otvorenom pismu Vladi Srbije.

Koalicija i Udruženje smatraju da na takav način Vlada Srbije, koja ovo dozvoljava, otvara vrata da se uskoro bez procena uticaja, uključivanja javnosti otvaraju i druga, mnogo opasnija postrojenja i tehnologije.

Bez postojanja standarda za ovakva postrojenja i posebno za otpad i otpadne vode iz njih, ionako teško ugroženi sistem zaštite životne sredine bi bio doveden do potpunog kolapsa i propasti pravnog sistema Srbije, ukazuje se u pismu.

„Ako se ovakvo bezakonje dozvoli Rio Tintu onda će biti svima dozvoljeno da eksperimentišu i rade sa bilo kojim tehnologijama i bilo gde“, naveli su Koalicija i udruženje i dodali da će to postrojenje podrazumevati i rudarenje za koje Rio Tinto ne da nema dozvolu nego nema ni osnovne dozvole, kao što je prostorni plan posebne namene koji će se tek izraditi tokom sledećih godinu dana.

„Ukoliko se postrojenje uprkos zakonskim i moralnim regulativama ipak dopremi, ovo će biti svojevrstan presedan i in vivo eksperiment nad prirodom i životima građana Srbije, protiv kog ćemo biti primorani da tražimo pravni lek pred domaćim i međunarodnim sudovima ukoliko bude bilo potrebe“, poručuje se u pismu.

Bonus video – Nova.rs u zelenoj dolini koju Rio Tinto hoće da pretvori u rudnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar