Rio Tinto projekat Jaradar reklama
ccc

Plavljenje osmatračkih bunara - pijezometara postavljenuh u poljima, usled obilnih padavina i izlivanja reke Jadar, ne nosi ekološki rizik po kvalitet vode i okolinu, jer su svi mehanički ispravni i propisno zatvoreni, saopšteno je danas iz Rio Tinta.

Iz kompanije poručuju da je mehanizam kretanja voda takav da poplave nemaju efekat na duboke mineralizovane vode, kao što se ni duboke vode ne mešaju sa plitkim aluvijalnim i površinskim vodama.

Kišni talas sporadično plavi pijezometre, a geološki tim Rio Sava Exploration posle jakih i obilnih padavina i nakon povlačenja vode u korito, izlazi na teren i vrši proveru njegove funkcionalnosti.

Kako se navodi, oštećenja i mehaničke neispravnosti bunara usled poplava do sada nije bilo, a manja zadržavanja vode, nakon povlačenja ne izazivaju posledice ni po pijezometre, ni po okolinu.

Objašnjeno je da ne postoji mogućnost mešanja podzemnih voda sa površinskim, čak ni u slučaju da pijezometri budu pogođeni većim poplavnim talasom.

Tokom velikih majskih poplava 2014. godine, procenjena dubina poplavnog talasa u polju je bila od 1 do 2,5 metara, što je dovelo do plavljenja svih pijezometara bez ikakvih posledica po okolinu, navodi se u saopštenju.

Bonus video: Ne odustaju ni Rio Tinto, ni protivnici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare