Plan rudnika Rio Tinta
Plan rudnika Rio Tinta Foto:Privatna arhiva

Pokret Ekološki ustanak je od uzbunjivača dobio nacrtni plan postrojenja “Projekat Jadar” za preradu rude jadarita i eksploataciju litijuma koju kompanija Rio Tinto planira da izgradi u Gornjim Nedejicama, u blizini Loznice.

U saopštenju Ekološkog ustanka navodi se da im njihov izvor otkriva da se „na ovom planu izgradnje postrojenja uveliko radi, da su mnogi inžinjeri i arhitekte već dobili posao na realizaciji ovog projekta uprkos nepostojanju pravnog osnova za ovkavu aktivnost“.

„Podsećamo da, zvanično, naša država nije preuzela nikakve obaveze prema ovom projektu, niti potpisala ugovor za iskopavanje i preradu rude jadarita sa kompanijom Rio Tinto. Međutim, stanje na terenu govori suprotno. Zoran Drobnjak – direktor JP Putevi Srbije potpisao je punomoćje kompaniji Rio Sava exp. 29. decembra 2020. godine da u ime i za potrebe Puteva Srbije pribavlja tehničku dokumentaciju i realizuje zahteve pred drugim državnim organima u vezi državnog puta IB reda broj 27 Loznica-Valjevo“, piše u saopštenju.

Plan rudnika Rio Tinta
Plan rudnika Rio Tinta Foto:Privatna arhiva

Kako ističu, Elektromreža Srbije je u postupku izdavanja lokacijskih uslova za projekat Jadar, „što znači da će i u ovom slučaju građani Srbije plaćati svu infrastrukturu za stranu kompaniju i užasno štetan projekat koji ona donosi“.

Foto: Nova.rs

„Podsećamo da su meštani Gornjih Nedeljica najavili da će telima braniti svoju dedovinu i svoje bogate njive od kojih žive i od kojih hrane Srbiju“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Nova.rs u zelenoj dolini koju Rio Tinto hoće da pretvori u rudnik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare