Foto: Republički geodetski zavod

Republički geodetski zavod (RGZ) podržao je danas i pridružio se pozivu za hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana.

„U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe“, navodi RGZ.

Iz Republičkog geodetskog zavoda ističu i da će podržati i prihvatiti inicijativu Poverenika samo pod uslovom da ova načela važe u celosti za sve profesionalne grupe koje učestvuju na tržištu nepokretnosti, uključujući i javne beležnike.

„Kako je Poverenica Janković istakla, novi zakon predviđa da se svim građanima pristup katastarskim uslugama omogući isključivo putem elektronskih šaltera, što nepovoljno pogađa one bez digitalnih veština ili tehničkih mogućnosti. Takav pristup ne samo da ograničava direktan kontakt sa službenicima, već zahteva i angažovanje profesionalnih korisnika kao što su advokati i geodetske organizacije, čime se dodatno finansijski opterećuju građani“, navodi se u saopštenju.

RGZ napominje i da se komunikacija sa javnim beležnicima odvija elektronskim putem, kao i u slučaju advokata i geodetskih organizacija, i takođe onemogućava kontakt građanima sa katastrom.

„Zbog toga čudi selektivno (namerno) izostavljanje ove profesionalne i nedovoljno sagledavanje svih aspekata koji utiču na pristupnost i pravičnost sistema katastarskih usluga. Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti mora promovisati načela pouzdanosti, efektivnosti, dostupnosti, jednakosti, delotvornosti i ekonomičnosti u skladu sa Ustavom Republike Srbije i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava“, navodi RGZ.

Republički geodetski zavod pozvao je sve zainteresovane strane da se pridruže njihovom pozivu za izmenu ovog zakona kako bi se osiguralo da svaki građanin ima pravedan pristup katastarskim uslugama, bez diskriminacije na osnovu imovinskog stanja, lokacije ili tehničkih sposobnosti.

„Podržavamo sve inicijative, bez obzira od koga dolaze, za pravičniji pravni okvir koji štiti prava svih građana jednako bez privilegovanih profesija“, zaključuje se u saopštenju RGZ-a.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare